Ο Νετανιάχου απορρίπτει την ευρωπαϊκή πρόταση για διαλλακτικότητα - Free Sunday
Ο Νετανιάχου απορρίπτει την ευρωπαϊκή πρόταση για διαλλακτικότητα

Ο Νετανιάχου απορρίπτει την ευρωπαϊκή πρόταση για διαλλακτικότητα

Στις Βρυξέλλες, όπου συναντάται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σήμερα, πέντε ημέρες μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τόσο πριν την αναχώρηση του, όσο και μετά την άφιξη του στις Βρυξέλλες ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως αναμένει τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι στη διάρκεια του «άτυπου» πρωινού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καθιστούν σαφές για μια ακόμη φορά ότι τάσσονται υπέρ «της επανέναρξης σοβαρών διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μόνη ρεαλιστική λύση βασίζεται στη δημιουργία δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των δύο κρατών βάσει των συνόρων του 1967», δήλωσε την Παρασκευή, η κ.Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι «είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση, που διαρκεί δεκαετίες».

Η ΕΕ εκφράζει τη διαφωνία της με τη συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού, αλλά η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Ελλάδα επιθυμούν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της ΕΕ με το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία μπλόκαρε την Τετάρτη το βράδυ μια κοινή απόφαση των 28 χωρών μελών η οποία καταδίκαζε την κίνηση της Ουάσινγκτον με αποτέλεσμα η ΕΕ με ανακοίνωση της Μογκερίνι να εκφράσει απλώς «τη σοβαρή της ανησυχία» για την κατάσταση και εξέφρασε φόβους για «επιπτώσεις στην προοπτική ειρήνευσης» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

Χθες ο Νετανιάχου συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να προκύψει αλλαγή σε στάση των δύο πλευρών.

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) να προβεί σε θαρραλέες ενέργειες προς τους Παλαιστινίους προκειμένου να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο», είπε ο κ.Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στο Παρίσι, κατά την οποία «καταδίκασε απερίφραστα όλες τις μορφές επιθέσεων των τελευταίων ωρών και ημερών κατά του Ισραήλ».

«Μου φαίνεται πως το να αρχίσει από το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας και τη λήψη μέτρων εμπιστοσύνης προς την Παλαιστινιακή Αρχή, αυτές θα ήταν κάποιες χειρονομίες στις οποίες αναφερθήκαμε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, οι οποίες είναι σημαντικές» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Απαντώντας ο Νετανιάχου είπε ότι συνεχώς αλλά ματαίως προτείνει στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς «να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ».

Σχετικά με το κύμα διαμαρτυριών που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση Τραμπ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει άλλη πρωτεύουσα και ότι οι προσπάθειες να διαγραφεί «αυτή η σύνδεση αιώνων» είναι «παράλογες».

Στις σημερινές συζητήσεις ενδέχεται να συζητηθεί και η καταστροφή από το Ισραήλ υποδομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι οποίεςχρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή χώρες μέλη της «για τις ευάλωτες παλαιστινιακές κοινότητες».