Βαθιά διχασμένη η Καταλονία πριν τις κάλπες - Free Sunday
Βαθιά διχασμένη η Καταλονία πριν τις κάλπες
Αριστερά η Μάρτα Ροβίρα, δεξιά η Ινές Αριμαδας

Βαθιά διχασμένη η Καταλονία πριν τις κάλπες

Διχασμένη εμφανίζεται η καταλανική κοινωνία δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, οι οποίες προκλήθηκαν όταν η ισπανική κυβέρνηση απέπεμψε τους αυτονομιστές υπό τον Κάρλας Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει καταφύγει στην Ισπανία και δεν παίρνει μέρος στις εκλογές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Οριόλ Ζουνκέρας, Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana/ ERC) , που υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίηση, δίνει μάχη στήθος με στήθος με το κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) που υποστηρίζει την παραμονή στο ισπανικό κράτος.

«Πιστεύω ότι η καλύτερη εναλλακτική στο διαχωρισμό δεν είναι η στασιμότητα, είναι η μεταρρύθμιση. Δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ελπίδα, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι Καταλανοί υφίστανται τις πιο σοβαρές συνέπειες. Είμαι σίγουρη ότι στις 21 Δεκεμβρίου μπορού με να αφήσουμε πίσω μας τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης και να ξεκινήσουμε μία νέα πολιτική εποχή συμφιλίωσης στην Καταλονία.» ανέφερε η Ινές Αριμάδας, επικεφαλής του κόμματος των Πολιτών.

Τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά εκπροσώπησε η γενική γραμματέας του κόμματος, Μάρτα Ροβίρα, αφού ο αρχηγός της, Οριόλ Ζουνκέρας, παραμένει στη φυλακή.

«Το ισπανικό κράτος έχει αλλεργία στη δημοκρατία. Έχει αλλεργία σε εμάς που ασκούμε τη δημοκρατία, είτε τώρα είτε την πρώτη Οκτωβρίου. Έχουν αλλάξει τελείως οι κανόνες του παιχνιδιού. Δε σέβεται καθόλου τους δημοκρατικούς κανόνες και για αυτό ο Οριόλ Ζουνκέρας δεν μπορεί να είναι σήμερα εδώ.» δήλωσε η Ροβίρα.