Βαθιά διχασμένη η Καταλονία στις κάλπες - Free Sunday
Βαθιά διχασμένη η Καταλονία στις κάλπες

Βαθιά διχασμένη η Καταλονία στις κάλπες

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 5,5 εκατομμύρια Καταλανοί για να εκλέξουν την νέα τοπική κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση της αποσχιστικής κυβέρνησης Πουτζντεμον από την εξουσία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αβέβαιο αποτέλεσμα καθώς υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης και υποστηρικτές της παραμονής της περιφέρειας στην Ισπανία δίνουν σκληρή μάχη για την 1η θέση ενώ ακόμη και τώρα 1 στους 5 ψηφοφόρους δηλώνει αναποφάσιστος.

Όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθούν μετεκλογικές συνεργασίες καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 68 εδρών.

«Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων των Καταλανών, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τα πιστεύω και τις σκέψεις τους, γιατί η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε μια προεδρία με έναν πρόεδρο για όλους τους Καταλανούς. Είχαμε έναν πρόεδρο που υπερασπιζόταν μόνο την διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης», είπε η ποψήφια των Θιουδαδάνος για τον προεδρία, Ινές Αριμάδας.

Ο Καρλας Πουτζντεμόν πραγματοποίησε την τελευταία προεκλογική στη βελγική πρωτεύουσα, όπου έχει καταφύγει μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και τις διώξεις σε βάρος του από την ισπανική δικαιοσύνη.