Ετερόκλιτη πολιτικά πλειοψηφία στη βουλή υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία - Free Sunday
Ετερόκλιτη πολιτικά πλειοψηφία στη βουλή υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία

Ετερόκλιτη πολιτικά πλειοψηφία στη βουλή υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία

 Απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή δείχνουν να εξασφαλίζουν τα κόμματα που έχουν ταχθεί υπέρ της ανερξαρτησίας της Καταλονίας, αν και στην πρώτη θέση βρέθηκε το κεντροδεξιό κόμμα των Πολιτών που υποστηρίζει την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία.και τα κόμματα υπέρ της παραμονής στην Ισπανία έχουν πλειοψηφία στη λαϊκή ψήφο, καθώς παίρνουν το 52% των ψήφων 'εναντι του 47,5% των .αυτονομιστών.

Οι Πολίτες παίρνουν 37 από τις 135 έδρες της τοπικής βουλής, 12 περισσότερες από το 2015, αλλά αμέσως μετά ακολουθεί το κόμμα του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας, Καρλας Πουτζντεμον “Μαζί για την Καταλονία” με 34 έδρες και το κόμμα και το Κόμμα της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς με 32 έδρες.

Μαζί δηλαδή τα δύο κόμματα έχουν 66 έδρες, δύο λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, τις οποίες μπορούν να βρουν από τα μικρότερα αποσχιστικά κόμματα, την Καταλονία στα κοινά, την καταλανική εκδοχή του των Podemos με 8 έδρες και την Λαϊκή υποψηφιότητα ενότητας με 4 έδρες.

Το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που λαμβάνει 17 έδρες έχει δηλώσει πως δεν θα συνεργαστεί με τα αποσχιστικά κόμματα, ενώ το Καταλανικό Λαϊκό Κόμμα, η Καταλανική πτέρυγα του κυβερνώντος, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, του Μαριάνο Ραχόι παίρνει 3 έδρες ενώ στην προηγούμενη Καταλανική βουλή είχε 11 έδρες.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφθεί ποσοστό 74,95%.

Η εκλογική αναμέτρηση επιβλήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, έπειτα από τα γεγονότα που ακολούθησαν τη μονομερή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της αυτόνομης αυτής περιφέρειας από τον κρατικό κορμό της χώρας της Ιβηρικής.