Δυσοίωνο μήνυμα Γκουτέρες: Θέτω τον πλανήτη σε «κόκκινο» συναγερμό (Video) - Free Sunday
Δυσοίωνο μήνυμα Γκουτέρες: Θέτω τον πλανήτη σε «κόκκινο» συναγερμό (Video)

Δυσοίωνο μήνυμα Γκουτέρες: Θέτω τον πλανήτη σε «κόκκινο» συναγερμό (Video)

Με ένα δυσοίωνο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σήμανε συναγερμό για τον κόσμο, ζητώντας ενότητα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

«Όταν ανέλαβα πριν από ένα χρόνο, ζήτησα το 2017 να είναι έτος ειρήνης», είπε ο Γκουτέρες στο μήνυμά του. «Δυστυχώς, σε πολύ βασικά ζητήματα, ο κόσμος μπήκε στην "όπισθεν". Το άγχος για την πυρηνική απειλή είναι το υψηλότερο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η κλιματική αλλαγή κινείται πιο γρήγορα από εμάς. Οι ανισότητες δειυρύνονται και βλέπουμε φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εθνικισμός και η ξενοφοβία ενισχύονται».

Ενώπιον αυτών των διαπιστώσεων, ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι δεν απευθύνει έκκληση, αλλά ότι θέτει τον πλανήτη σε «κόκκινο συναγερμό», υπογραμμίζοντας ότι μόνο η ενότητα και η συνεργασία μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις.

«Καλώ τους ηγέτες να κάνουν αυτό την πρωτοχρονιάτική δέσμευσή τους: να μικρύνουν τα χάσματα. Να γεφυρώσουν τις διαφορές. Να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη, ενώνοντας τους ανθρώπους σε κοινούς στόχους. Μόνο η ενότητα είναι ο δρόμος. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτήν», έκλεισε το μήνυμά του ο Γκουτέρες.