Η Νότια Κορέα απηύθυνε πρόταση για υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν - Free Sunday
Η Νότια Κορέα απηύθυνε πρόταση για υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Νότια Κορέα απηύθυνε πρόταση για υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Πρόταση για υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα την επόμενη Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, απηύθυνε η Νότια Κορέα μετά τον άνοιγμα του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν ο οποίος στο πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα αναφέρθηκε στην συμμετοχή βορειοκορεατών αθλητών στους επικείμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διοργανώσει ο Νότος τον Φεβρουάριο στην πόλη Πιόνγκτσανγκ.

Ο Κιμ ανέφερε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει μια αντιπροσωπεία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας, εκφράζοντας την ευχή να είναι επιτυχημένοι. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα» για να «στείλουμε την αντιπροσωπεία μας» στους χειμερινούς Αγώνες, ανέφερε ο Κιμ.

«Η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Αγώνες θα δώσει μια καλή ευκαιρία να δείξουμε την ενότητα των λαών κι ευχόμαστε οι Αγώνες να είναι μια επιτυχία. Αξιωματούχοι από τις δύο Κορέες ίσως συναντηθούν επειγόντως για να συζητήσουν το ενδεχόμενο», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν εκτίμησε πρόσφατα πως η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στη διοργάνωση θα αποτελούσε εγγύηση για την ασφάλειά τους και εισηγήθηκε η Σεούλ και η Ουάσινγκτον να αναβάλουν τα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας, που η Πιονγκγιάνγκ καταγγέλλει χαρακτηρίζοντας πρόβες πολέμου, ωσότου ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.