Αλλαγή πολιτικού τοπίου στους Τουρκοκύπριους - Free Sunday
Αλλαγή πολιτικού τοπίου στους Τουρκοκύπριους

Αλλαγή πολιτικού τοπίου στους Τουρκοκύπριους

Σοβαρή ήττα υπέστησαν στις βουλευτικές εκλογές των τουρκοκυπρίων, τόσο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, στις οποίες έχασε σχεδόν μία στις δύο ψήφους του καθώς πήρε 21% έναντι 38,4 του 2013, όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερνταρ Ντενκτάς που πήρε 7,9% από 23,2%

Στην πρώτη θέση επανήλθε το κόμμα της Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με 35,5% και άνοδο 8 μονάδων και ακολουθούν το νεοσύστατο κόμμα του Λαού με 17%, και το Κοινοντικό Δημοκρατικό Κόμμα με 8,7% και το Κόμμα της Αναγέννησης με 7%.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας είχε μια σημαντική επιτυχία σε αυτές τις «εκλογές» και ο «λαός» έδειξε ότι μας εμπιστεύεται, δήλωσε, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρή ευθύνη και καθήκον στη νέα εποχή και στο θέμα του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης». «Έχουμε γνώση των ευθυνών μας».

Μιλώντας λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΕ στη Λευκωσία, ο ο πρόεδρός του κόμματος Χουσείν Οζγκιουργκιούν είπε ότι είχαν βάλει στόχο την αυτοδυναμία και το 40% μπορεί να μην το πέτυχαν αλλά είναι πολύ κοντά.

Δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε αυτό, αλλά δείχνουμε σεβασμό στη βούληση του λαού, ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

«Δεν περιμέναμε αυτά τα αποτελέσματα και ως αριστερό κόμμα θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης που εκπροσωπεί όσους έχπυν μεταναστεύσει απο την Τουρκία, Ερχάν Αρικλί εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα ποσοστά του κόμματός του αφού, όπως είπε, στόχος τους ήταν το 10%.