Νέα έρευνα για τα χημικά στη Συρία ζητάει η Μόσχα από τον ΟΗΕ - Free Sunday
Νέα έρευνα για τα χημικά στη Συρία ζητάει η Μόσχα από τον ΟΗΕ

Νέα έρευνα για τα χημικά στη Συρία ζητάει η Μόσχα από τον ΟΗΕ

Σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να δημιουργηθεί νέα ομάδα έρευνας, για τη χρήση χημικών στη Συρία, κατέθεσε η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ότι η προηγούμενη έρευνα απέτυχε παταγωδώς

«Η Ρωσία όταν δεν της αρέσουν τα γεγονότα προσπαθεί να οδηγήσει την συζήτηση αλλού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γεγονότα οδηγούν στην αλήθεια την οποία η Ρωσία θέλει να αποκρύψει. Ότι Ο Άσαντ συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά των πολιτών» τόνισε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, σχολιάζοντας την πρόταση.

Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε την κ.Χέιλι ότι είναι «παράλληλα δικαστής και κατήγορος». «Ακόμη και χθες αλλά και σήμερα χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα υποστηρίζεται χωρίς καμία αμφιβολία ότι ευθύνεται η Συριακή κυβέρνηση».

Προηγούμενη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών (OPCW) κατέδειξε ότι η Συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε νευροπαραλυτικό αερίο σαρίν σε επίθεση το 2017, ενώ αρκετές φορές έχει κάνει και χρήση χλορικού οξέως.

Οι νέες αυτές αντεγκλήσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ καταγράφηκαν λίγα 24ωρα πριν από τον νέο κύκλο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία (25η-26η Ιανουαρίου) στη Βιέννη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και τη σύνοδο διασυριακού διαλόγου που οργανώνει αμέσως μετά (29η και 30ή Ιανουαρίου) η Μόσχα στο Σότσι.