Σόρος: Παγκόσμια απειλή η συνεργασία του Facebook με αυταρχικά καθεστώτα - Free Sunday
Σόρος: Παγκόσμια απειλή η συνεργασία του Facebook με αυταρχικά καθεστώτα

Σόρος: Παγκόσμια απειλή η συνεργασία του Facebook με αυταρχικά καθεστώτα

«Παγκόσμια απειλή» χαρακτήρισε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος τη Google και το Facebook, κατά την χθεσινή ομιλία του στο οικονομικό forum του Νταβός την Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «μονοπώλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από αυταρχικά καθεστώτα για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία».
«Το Facebook και η Google ουσιαστικά ελέγχουν πάνω από το το ήμισυ του συνόλου των εσόδων από τη διαφήμιση μέσω του Διαδικτύου», δήλωσε ο κ.Σόρος, ο οποίος προσέθεσε:
«Ισχυρίζονται ότι είναι απλοί διανομείς των πληροφοριών. Το γεγονός ότι αποτελούν σχεδόν μονοπωλιακούς διανομείς καθιστά αυτές τις εταιρείες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανονισμούς, με στόχο τη διατήρηση του ανταγωνισμού, την καινοτομία και τη δίκαιη και ανοικτή πρόσβαση σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Τζορτζ Σόρος προέβλεψε ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες θα «διακυβεύσουν τις αξίες τους» για να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές αγορές όπως η Κίνα, δημιουργώντας μια «συμμαχία μεταξύ αυταρχικών κρατών και μεγάλων μονοπωλίων συστημάτων πληροφορικής με μεγάλο αριθμό δεδομένων» προειδοποιώντας ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν ιστό ολοκληρωτικού ελέγχου, που δεν θα μπορούσε να συλλάβει ούτε καν η φαντασία των Άλντους Χάξλεϊ ή του Τζορτζ Όργουελ».«Το Νταβός είναι ένα καλό μέρος για να ανακοινώσουμε ότι οι ημέρες τους είναι μετρημένες», είπε προαναγγέλλοντας ότι οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν σύντομα να επιβάλλουν πιο αυστηρούς κανονισμούς στον συγκεκριμένο τομέα. Σε ότι αφορά στο κρυπτονόμισμα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφύγει το πλήρες κραχ, αφού τα αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθήσουν να το χρησιμοποιούν για να κάνουν μυστικές επενδύσεις στο εξωτερικό.Ο Σόρος περιέγραψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως πρόεδρο ενός «μαφιόζικου κράτους» και αποκάλεσε τον Τραμπ «παγκόσμια απειλή», προβλέποντας ωστόσο ότι η απήχηση που έχει στους ψηφοφόρους του δεν θα διαρκέσει. «Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα καθαρά προσωρινό φαινόμενο που θα εξαφανιστεί το 2020 ή ακόμα και νωρίτερα».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι προβλέψεις του επενδυτή στο Νταβός δεν βγαίνουν πάντοτε αληθινές.