Εκλογές στην Κύπρο με το βλέμμα στην οικονομία και στο Κυπριακό - Free Sunday
Εκλογές στην Κύπρο με το βλέμμα στην οικονομία και στο Κυπριακό

Εκλογές στην Κύπρο με το βλέμμα στην οικονομία και στο Κυπριακό

 

Με την οικονομία να αναπτύσσεται με ζωηρούς ρυθμούς, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ανεξάρτητος υποψήφιος –υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ– Σταύρος Μαλάς προετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, από τον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και τώρα οι δυο τους

Κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την πρωτιά κατέκτησε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έλαβε 137.231 ψήφους και ποσοστό 35,5%, ενώ τη δεύτερη θέση, που οδηγεί στον δεύτερο γύρο της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου, κέρδισε ο κ. Μαλάς, ο οποίος έλαβε 116.893 ψήφους και συγκέντρωσε ποσοστό 30,24%, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Χρίστο Χρίστου και τον Γιώργο Λιλλίκα, ενώ ανησυχητικό ήταν το ποσοστό της αποχής, που ξεπέρασε το 28%.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, ο στόχος του κ. Αναστασιάδη πλέον είναι η «καθαρή εντολή», αλλά και η συγκέντρωση γύρω από την υποψηφιότητά του όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων από άλλους χώρους. Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους πολίτες να τον στηρίξουν και τη δεύτερη Κυριακή, ώστε, όπως είπε, «να συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε το 2013. Έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη και δημιουργήσαμε ένα κράτος το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό απ’ όλους τους γείτονες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και στην Ε.Ε. Να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ως αντιπάλους τα προβλήματα του λαού».
Από την πλευρά του, ο κ. Μαλάς έκανε λόγο για «μια νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία (σ.σ.: που) εκφράζει τη θέλησή της για μία ελπιδοφόρα αλλαγή. Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση. Προς τον δεύτερο γύρο, να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι, η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα».

Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να παίξει το κυπριακό ζήτημα, το οποίο κυριάρχησε στην τηλεμαχία των δύο υποψηφίων. Ο κ. Αναστασιάδης, κάνοντας έναν απολογισμό των όσων συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία παραμένει το ίδιο αδιάλλακτη. Πέρασαν έξι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η Τουρκία παραμένει άκαμπτη», ενώ όσον αφορά τα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών υπογράμμισε ότι «καταφέραμε να φέρουμε στον διάλογο την Ε.Ε. Στο Κραν Μοντανά τέθηκε ξεκάθαρα το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων», προσθέτοντας ότι «καταφέραμε να φέρουμε στο τραπέζι την Τουρκία». Ως προς τη συνέχιση των προσπαθειών, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «πρέπει να εξαντλήσουμε τον διάλογο μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ευρωπαϊκού κεκτημένου και των συνεργασιών. […] Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο μέσα από τον διάλογο».
Από την πλευρά του, ο κ. Μαλάς κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι «είχε μια ευκαιρία να συζητήσει (σ.σ.: στο Κραν Μοντανά) αυτά που λέει και δεν το έκανε», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι υπήρχε σύγκλιση στις εξουσίες Προέδρου-Αντιπροέδρου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, ότι «τους δώσατε συνεξουσίες, ώστε αν δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να έχουν δικαίωμα βέτο».

Θετικά μηνύματα από την οικονομία

Την ίδια στιγμή η Κύπρος βλέπει την οικονομία της, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής της που διήρκεσε από το 2013 έως τις 31 Μαρτίου 2016, να αναπτύσσεται με ζωηρούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Οικονομικών Προοπτικών Ιανουαρίου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 2017 το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,8%, ενώ για το 2018 γίνεται πρόβλεψη για αύξηση 3,6%. Η ανάπτυξη κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2018 εκτιμάται σε 3,7% και 3,5% αντίστοιχα. Στο δελτίο υπογραμμίζεται ότι οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ αφορούν τη σταθερή βελτίωση που καταγράφεται τα τελευταία τρίμηνα σε δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας, τα υψηλά επίπεδα εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης, το ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον και τους σχετικά χαμηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, ενώ θετικό ρόλο παίζουν η βελτιωμένη δημοσιονομική επίδοση, τα χαμηλά επίπεδα δανειστικών επιτοκίων, η αύξηση των καταθέσεων και η απομόχλευση.
Από την άλλη, πάντως, το δελτίο αναφέρεται και σε κινδύνους «οι οποίοι πηγάζουν από τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και από το υψηλό δημόσιο χρέος, (σ.σ.: και) ενδέχεται να περιορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης, υπονομεύοντας την οικονομική εμπιστοσύνη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Χάος στα Κατεχόμενα, στο στόχαστρο η «Αφρίκα»

Στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπήκε η σατιρική τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» με αφορμή πρωτοσέλιδό της στο οποίο περιέγραφε τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν της Συρίας ως άλλη μια «επιχείρηση κατοχής». Το πρωτοσέλιδο εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του είπε χαρακτηριστικά ότι «στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ.: ΤΔΒΚ) μια χυδαία εφημερίδα με κακοήθεια έκανε σήμερα έναν τίτλο. Εγώ καλώ τους αδελφούς μου στην ΤΔΒΚ να αντιδράσουν και εδώ. Λέει ότι ο τουρκικός στρατός μετά την Κύπρο έκανε άλλη μια κατοχή. Τι ανήθικο είναι αυτό, τι αηδιαστικό. Οι αδελφοί μου της ΤΔΒΚ πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση».
Όπερ και εγένετο, καθώς λίγο αργότερα δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν με άγριες διαθέσεις έξω από τα γραφεία της εφημερίδας και επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές, με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ να κάνουν λόγο ακόμα και για χαρακτήρα «λιντσαρίσματος» των δημοσιογράφων της «Αφρίκα», ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τη «Βουλή» του ψευδοκράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι «θα μπορούσε ακόμη και να χυθεί αίμα» στη διάρκεια της επίθεσης κατά της «Αφρίκα», λέγοντας ότι επιχειρήθηκε εισβολή στο κτίριο της εφημερίδας και πως τα βίαια επεισόδια ξέφυγαν από τον έλεγχο και έφτασαν μέχρι τη «Βουλή». «Δυστυχώς», είπε, «η αστυνομία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει πράξει ορθά το καθήκον της».
Σημειώνεται ότι κατόπιν εορτής συνελήφθησαν έξι άτομα για την επίθεση στην εφημερίδα, τα οποία και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, έχοντας, πάντως, την υποστήριξη ακραίων εθνικιστών «βουλευτών» του ψευδοκράτους.