Κύπρος: Αναστασιάδης Πρόεδρος όπως το… 2013 - Free Sunday
Κύπρος: Αναστασιάδης Πρόεδρος όπως το… 2013

Κύπρος: Αναστασιάδης Πρόεδρος όπως το… 2013

 

Με μια άνετη επικράτηση στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικρατώντας του αντιπάλου του Σταύρου Μαλά και μάλιστα με ποσοστό σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο της εκλογικής αναμέτρησης του 2013, όταν ο κ. Αναστασιάδης εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κύπρου.

Επανάληψη της προηγούμενης αναμέτρησης

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων θα μπορούσε κανείς να μιλήσει ακόμη και για… déjà vu, καθώς ο κ. Αναστασιάδης επικράτησε του κ. Μαλά με ποσοστό σχεδόν ίδιο με αυτό των προεδρικών εκλογών του 2013. Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 215.281 ψήφους, ήτοι ποσοστό 55,99%, έναντι 169.243 ψήφων που έλαβε ο κ. Μαλάς, ο οποίος συγκέντρωσε το 44,01%. Το 2013 ο κ. Αναστασιάδης είχε υπερισχύσει του κ. Μαλά με 236.965 ψήφους (57,48%) έναντι 175.267 ψήφων (42,52%).
Αμέσως μετά την πιστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος (το οποίο, πάντως, είχε διαφανεί από τα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν με το κλείσιμο της κάλπης) ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε και θέλω να τον ευχαριστήσω για την ισχυρή εντολή. Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν αλλά και όσους έκαναν άλλες επιλογές. […] Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε, ό,τι λέχθηκε ανήκει στο παρελθόν. Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα που χρειάζεται ενότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως Πρόεδρος όλων. Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει η Κύπρος όλων μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Μαλάς, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος, με την υποστήριξη, πάντως, του ΑΚΕΛ, παραδέχτηκε προς τους υποστηρικτές του ότι «το αποτέλεσμα σας απογοήτευσε», αλλά τους κάλεσε να το σεβαστούν. Τόνισε δε ότι ο αγώνας που έδωσαν «άξιζε και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε εκλογικές διαδικασίες», ενώ εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα κόμματα της Αριστεράς και υπογράμμισε ότι «αν και πότε δεν υπήρξα μέλος της Αριστεράς, θα κρατήσω για πάντα τη στήριξη αυτή».

Πρώτο θέμα, Κυπριακό

Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης δεν φαίνεται να έχει και πολύ χρόνο για να δρέψει τις δάφνες της νέας καθαρής νίκης του, καθώς η νέα προεδρική θητεία του αρχίζει… τρέχοντας, με πρώτο και μείζον ζήτημα το Κυπριακό. Ήδη ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί επικοινώνησε μαζί του για να τον συγχαρεί, ωστόσο η επανέναρξη της διαδικασίας δεν μοιάζει πολύ πιθανή, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει στο επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς (ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Euronews ότι επιθυμεί να διαπιστώσει τις προθέσεις του Ακιντζί), η άλλη πλευρά μοιάζει να «παίζει καθυστερήσεις», με τον ίδιο τον Ακιντζί να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ορίσει διαπραγματευτή για το Κυπριακό σε διαδοχή του Οζντίλ Ναμί, ο οποίος διορίστηκε «υπουργός» Οικονομικών και Ενέργειας στα Κατεχόμενα.
Μάλιστα, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι για να υπάρξει λύση του Κυπριακού «πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει τη νοοτροπία της, να αποδεχτεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, να επεξηγήσει στην ελληνοκυπριακή κοινωνία αυτή την πραγματικότητα και να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία», απαιτώντας παράλληλα να σταματήσουν οι «μακρόσυρτες», όπως ανέφερε, διαπραγματεύσεις του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή. «Από τώρα και στο εξής ζητούμε μια περίοδο διαπραγματεύσεων, που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα έχει χρονικό όριο» δήλωσε.
Από την άλλη, ο κ. Αναστασιάδης επέρριψε για άλλη μια φορά στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν εκείνοι που «επέμειναν στη συνέχιση των εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα, στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και εσαεί παρουσία του τουρκικού στρατού». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολλή ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και διεμήνυσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Κυβερνητικές «αναταράξεις»

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κ. Αναστασιάδης καλείται να αντιμετωπίσει και μια σειρά από κυβερνητικές αναταράξεις, που έρχονται λίγες μέρες μετά την εκλογική του νίκη. Συγκεκριμένα, δύο κορυφαία στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησής του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο ότι δεν θα συνεχίσουν στη νέα πενταετή θητεία του. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση του κ. Κασουλίδη θα αναλάβει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών η αντικατάσταση θα γίνει –πάντα σύμφωνα με πληροφορίες– από μέλος του υφιστάμενου Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, ένα τρίτο μέλος της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, δήλωσε δημοσίως ότι δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία στο υπουργείο αυτό.
Κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η απόφαση του κ. Γεωργιάδη προκάλεσε ενόχληση στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γεωργιάδης επιθυμούσε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο κ. Κασουλίδης είχε εκφράσει τη διάθεση να αφυπηρετήσει. Πάντως, πηγές προσκείμενες στον κ. Γεωργιάδη ανέφεραν στο ΡΙΚ ότι η πρόθεσή του να μη συνεχίσει στο υπουργείο Οικονομικών δεν σημαίνει ότι αποχωρεί από την πολιτική, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για εξέταση του ενδεχομένου να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ στις εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν πριν από το καλοκαίρι.
Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, θέλοντας να βάλει τέλος στην ονοματολογία σχετικά με τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, με ανακοίνωση της Προεδρίας κατέστησε σαφές ότι «η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα απασχολήσει (σ.σ.: τον Πρόεδρο) όταν θα ολοκληρωθούν όλοι οι σχεδιασμοί για την ακολουθητέα πολιτική στα προβλήματα και τις προκλήσεις που η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει», ενώ αναμένεται το ζήτημα να συζητηθεί και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς υπάρχει περιθώριο έως την 1η Μαρτίου, οπότε αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση.