Έκνομη η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου στην Κύπρο, λέει το Υπ.Εξωτερικών - Free Sunday
Έκνομη η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου στην Κύπρο, λέει το Υπ.Εξωτερικών

Έκνομη η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου στην Κύπρο, λέει το Υπ.Εξωτερικών

Να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, καλεί την Τουρκία με ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την χθεσινή κίνηση τουρκικών πολεμικών πλοίων να εμποδίσουν την πρόσβαση ερευνητικού σκάφους της ΕΝΙ, στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.

Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν του γεωτρύπανου «Σάιπεμ 12000» προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση, στο στόχο «Σουπιά» για λογαριασμό της Ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Το τεμάχιο 3 βρίσκεται νοτιοανατολικά μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Το πλοίο βρισκόταν στα ανοικτά των νοτιανατολικών ακτών της Κύπρου στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, τα τουρκικά πολεμικά το κάλεσαν να αποχωρήσει από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρενόχληση το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του προς το σημείο της γεώτρησης ενώ μέχρι αργά τα τρία τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούσαν να παραμένουν στην περιοχή.