Elon Musk: Από την άσφαλτο στα άστρα - Free Sunday
Elon Musk: Από την άσφαλτο στα άστρα

Elon Musk: Από την άσφαλτο στα άστρα

 

Στις 6 Φεβρουαρίου 2018 γράφτηκε άλλη μια λαμπρή σελίδα στην προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει τα άστρα.

Ο πύραυλος Falcon Heavy, το ισχυρότερο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, όχημα μεταφοράς υλικών και ανθρώπων από τη Γη στο Διάστημα, πραγματοποίησε επιτυχημένη εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη υλοποίησή του το πρόγραμμα SpaceX, ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την κατάκτηση και τον εποικισμό του κοντινού στη Γη Διαστήματος.

Ad astra

Το SpaceX είναι το πνευματικό παιδί του επιχειρηματία Elon Musk και στόχος του είναι να μετατρέψει τα ταξίδια στο Διάστημα, από μια πανάκριβη και εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, σε κάτι το συνηθισμένο και σχετικά φθηνό, με απώτερο στόχο τον εποικισμό του πλανήτη Άρη και άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος από ανθρώπους.

tesla space

Ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος, το SpaceX έχει πραγματοποιήσει δέκα αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ η εκτόξευση της 6ης Φεβρουαρίου έκρυβε κι ένα μικρό μυστικό: το Falcon Heavy μετέφερε ως φορτίο ένα Tesla Roadster, στη θέση του οδηγού του οποίου βρίσκεται καθισμένη μια κούκλα, ντυμένη με τη στολή αστροναύτη που έχει αναπτύξει το ίδιο το SpaceX.

Με αυτόν τον τρόπο ο Musk θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην έτερη επιχειρηματική του δραστηριότητα, αυτή την κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων, μέσω της διάσημης εταιρείας Tesla. Ήδη το αυτοκίνητο ταξιδεύει προς τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, με το ραδιόφωνό του να παίζει το πασίγνωστο τραγούδι του David Bowie «Space Oddity», για ένα παράξενο ταξίδι στο διάστημα.

Από τη Νότια Αφρική στο Διάστημα

Όμως ποιος είναι ο Elon Musk και τι είναι αυτό που τον σπρώχνει συνεχώς να αναζητά νέους στόχους, ακόμα και πέρα από τα στενά όρια της Γης; Γεννημένος το 1971 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, από ντόπιο πατέρα και Καναδή μητέρα, στα 12 χρόνια του ήδη είχε κολλήσει το μικρόβιο της τεχνολογίας και ήταν αυτοδίδακτος προγραμματιστής υπολογιστών, ενώ η ανάγνωση βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, κυρίως του Ισαάκ Ασίμοφ, τον έκανε να ενδιαφερθεί και για τα διαστημικά ταξίδια.

Στα 17 του έφυγε για τον Καναδά και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Φυσική και Οικονομικά, ενώ εγκατέλειψε μετά από μόλις δύο ημέρες διδακτορικό πρόγραμμα στη Φυσική, για να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις.

Falcon Heavy

Γρήγορα μπήκε στον χώρο της τεχνολογίας, με πρώτη του επιτυχία την εταιρεία x.com, μια επιχείρηση διαδικτυακών πληρωμών, η οποία σύντομα ενώθηκε με την εταιρεία που είχε το περίφημο PayPal. Ωστόσο, η λατρεία του για το Διάστημα φάνηκε γρήγορα, καθώς ήδη από το 2001 άρχισε να σχεδιάζει το πρόγραμμα SpaceX.

Τι ταχύτητα πιάνει ένα ηλεκτρικό supercar;

Το 2003 o Musk, μαζί με τους Martin Eberhard και Marc Tarpenning, ίδρυσε την Tesla Motors, μια εταιρεία που στόχο είχε να αποδείξει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να είναι το ίδιο εντυπωσιακό με οποιοδήποτε «συμβατικό» supercar. To πρώτο όχημα παραγωγής ήταν το Tesla Roadster (το ίδιο που ο Musk έστειλε στο Διάστημα), το οποίο κυκλοφόρησε το 2008 και ήταν ένα από τα πρώτα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, αλλά και μακράς διάρκειας ζωής της μπαταρίας τους, καθώς μπορούσε με μία φόρτιση να διανύσει απόσταση περίπου 320 χιλιομέτρων.

Σήμερα η Tesla προσφέρει στους καταναλωτές τρία μοντέλα, τα Model S, Model X και Model 3, τα οποία για την ώρα κατατάσσονται στην κατηγορία των οχημάτων πολυτελείας, ωστόσο ο Musk έχει τονίσει ότι στόχος της εταιρείας είναι σταδιακά να αρχίσει να παράγει και μοντέλα για πιο μικρά βαλάντια, τα οποία όμως θα συνεχίσουν τις καινοτομίες της επιχείρησης (π.χ. εξετάζεται να έχουν οροφές από φωτοβολταϊκά στοιχεία που θα φορτίζουν τις μπαταρίες). Παράλληλα, σχεδιάζονται και φορτηγά, ενώ η Tesla επενδύει πολλά και στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

Φοβού την τεχνητή νοημοσύνη

Θα περίμενε κανείς ότι ένας άνθρωπος που είναι τόσο αφοσιωμένος στην τεχνολογία θα αγκάλιαζε με πάθος τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (πολλώ δε μάλλον όταν στόχος σου είναι να φτιάξεις αυτοκίνητα χωρίς οδηγό). Ωστόσο, ο Musk αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τα σχέδια τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι αποτελούν «την πιο σημαντική απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας» και χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης «κάλεσμα του δαίμονα».

Ο Musk έχει τονίσει ότι «όλο και περισσότερο σκέφτομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση και έλεγχος, σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον, για να σιγουρέψουμε ότι δεν θα κάνουν κάτι πολύ ανόητο» και είναι ένας από τους ιδρυτές της μη κερδοσκοπικής εταιρείας μελέτης της τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη και προώθηση τεχνητής νοημοσύνης «φιλικής προς τον άνθρωπο», ώστε η λειτουργία της να είναι θετική και όχι επικίνδυνη.