Διαψεύδεται επεισόδιο «τύπου Ιμίων» με τουρκικά πολεμικά και το ιταλικό γεωτρύπανο - Free Sunday
Διαψεύδεται επεισόδιο «τύπου Ιμίων» με τουρκικά πολεμικά και το ιταλικό γεωτρύπανο

Διαψεύδεται επεισόδιο «τύπου Ιμίων» με τουρκικά πολεμικά και το ιταλικό γεωτρύπανο

Στη διευκρίνιση ότι δεν υπήρξε κίνδυνος σύγκρουσης του γεωτρύπανου της ΕΝΙ με τα τουρκικά πλοία που το παρεμπόδισαν, προχώρησαν πηγές που παρακολουθούσαν όλες αυτές τις μέρες τα όσα διαδραματίζονταν στην κυπριακή ΑΟΖ και τις οποίες επικαλείται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου.

Σύμφωνα με τις πηγές τόσο το γεωτρύπανο όσο και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας «σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν σε απόσταση, που να έθετε σε κίνδυνο την πορεία τους. Η κοντινότερη απόσταση των ναυτικών μέσων ήταν τα 400 μέτρα», αναφέρουν και «διαψεύδουν τα περί επεισοδίου τύπου Ίμια».

«Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο το γεωτρύπανο και το προσωπικό του, την ώρα που οι τούρκοι για δεύτερη φορά προσπαθούσαν να σταματήσουν την πορεία του γεωτρύπανου προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά», σύμφωνα με τις πηγές της έκδοσης.

Το γεωτρύπανο έχει αγκυροβολήσει από χθες βράδυ ανοικτά της Λεμεσού και συγκεκριμένα σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων και όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, το σκάφος θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο και δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και

Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το ιταλικό υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα. Για να προσεγγίσει το γεωτρύπανο αναχώρησε από την Λεμεσό και δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το VOS Purpose, επίσης υπό ιταλική σημαία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι (Ε/Κ/) πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον» και επανέλαβε ότι συνεχίζεται η «εποικοδομητική στάση» της τουρκοκυπριακής πλευράς για «ένα ισότιμο και δίκαιο νέο μέλλον, στο οποίο θα είναι όλοι κερδισμένοι».

Παράλληλα όμως διαβεβαίωσε και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα συνεχίσουν την αποφασιστικότητά τους και δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους» και απέδωσε τις εντάσεις στις «μονομερείς τους ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο» που κάνουν οι Ελληνοκύπριοι