Ο Τραμπ αναστατώνει τον κόσμο - Επιβάλλει δασμούς και συναντά τον Κιμ - Free Sunday
Ο Τραμπ αναστατώνει τον κόσμο - Επιβάλλει δασμούς και συναντά τον Κιμ

Ο Τραμπ αναστατώνει τον κόσμο - Επιβάλλει δασμούς και συναντά τον Κιμ

Στην υπογραφή της απόφασης του για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου και στην αποδοχή της πρόσκλησης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ να συναντηθούν μέχρι τον Μάιο, προχώρησε χθες ο πρόεδρος Τραμπ.

Από την απόφαση για την επιβολή δασμών εξαιρούνται από τους δασμούς επ’ αόριστον, τα προϊόντα Καναδά και Μεξικού, χώρες τις οποίες χαρακτήρισε τις δύο χώρες «αληθινούς φίλους» αν και νωρίτερα οι δύο χώρες είχαν απορρίψει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου να συναινέσουν στη νέα συμφωνία NAFTA, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ την εξαίρεση των προϊόντων τους.

«Επιμένω στους δασμούς που ανακοίνωσα αρχικά, αλλά διατηρώ το δικαίωμα να τους αυξήσω ή να τους μειώσω αναλόγως με το ποια χώρα αφορούν, όπως και το δικαίωμα να αφαιρέσω ή να προσθέσω χώρες στον κατάλογο», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ συγκαλώντας το υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Γκάρι Κον, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, που διαφώνησε με την πολιτική των δασμών ενώ 100 επιφανείς Ρεπουμπλικανοί έχουν ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να υπαναχωρήσει και να μην επιβάλει τους επίμαχους δασμούς. Διαμορφώνεται, έτσι, στον Λευκό Οίκο ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας επιθετικής στάσης της Ουάσιγκτον προς τους εμπορικούς της εταίρους. Σύμφωνα με τον Πίτερ Ναβάρο, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράψει το σχετικό διάταγμα οι επίμαχοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μέσα σε διάστημα 15 έως 30 ημερών.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, προβλέπεται μεγάλο εύρος εξαιρέσεων που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του καταλόγου. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι οι δασμοί θα επιβληθούν «κατά περίπτωση» και σε «συγκεκριμένες χώρες», αντικρούοντας παλαιότερη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως το σχέδιο του προέδρου Τραμπ προβλέπει γενικευμένη επιβολή δασμών.

Την ίδια στιγμή όμως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ ανακοίνωνε ότι ο αμερικανός πρόεδρος απεδέχθη την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν να συναντηθούν και η συνάντηση θα γίνει ως τον Μάιο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τον Μάιο», ανέφερε ο Τσανγκ, ο οποίος προσέθεσε ότι «ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι η Βόρεια Κορέα θα απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου,ότι θα καταβάλλει προσπάθεια για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Ο Τσανγκ ανέφερε ότι τόσο στη Σεούλ, όσο και στην Ουάσινγκτον επικρατεί αισιοδοξία για τη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας με σκοπό να εξερευνηθεί η πιθανότητα ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης που προκάλεσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Τσανγκ σημείωσε ότι τα προγραμματισμένα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ θα διεξαχθούν όπως προβλέπεται τον Απρίλιο, ενώ συμπλήρωσε ότι η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί μέχρις ότου η Πιονγκγιάνγκ κάνει τα λόγια πράξεις, λέγοντας ότι ακόμη ότι ο Κιμ αντιλαμβάνεται πως τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια πρέπει να συνεχιστούν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της νοτιοκορεατικής προεδρίας διευκρίνισε πως ενημέρωσε τον Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του για τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της Σεούλ με τον Κιμ και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του στην Πιονγκγιάνγκ.