ΗΠΑ: Τα πλοία μας δεν ήρθαν στην Μεσόγειο για την Exxon - Free Sunday
ΗΠΑ: Τα πλοία μας δεν ήρθαν στην Μεσόγειο για την Exxon

ΗΠΑ: Τα πλοία μας δεν ήρθαν στην Μεσόγειο για την Exxon

Το αμερικανικό Ναυτικό διέψευσε τις αναφορές σε τουρκικό και ρωσικό Τύπο πως η ενίσχυση του 6ου Στόλου στη Μεσόγειο σχετίζεται με τις επικείμενες έρευνες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Daily Sabah».

 Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδα με ημερομηνία 8/3/2018, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν τα πλοία της Exxon Mobil να συνοδεύονται από πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων με επικεφαλής το κατηγορίας Wasp σκάφος Iwo Jima.

 Απαντώντας σε ερώτηση της «Daily Sabah», εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ναυτικού ανέφερε πως «δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί πως ο 6ος Στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατέψει την Exxon Mobil». Η ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας Iwo Jima και η 26η Μονάδα Πεζοναυτών βρίσκονται στην περιοχή στο πλαίσιο προγραμματισμένης μετάβασης στην περιοχή, σημείωσε. Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε και πως στις 6 Μαρτίου τα σκάφη έφτασαν στο Ισραήλ για να συμμετάσχουν στην κοινή άσκηση Juniper Cobra 2018.

 Τουρκικές πηγές ασφαλείας πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα, επίσης απέρριψαν ως ανακριβείς της πληροφορίες, κάνοντας λόγο για φημολογία από ε/κ και ελληνικά ΜΜΕ.

Ανυπόστατα δημοσιεύματα λέει το πεντάγωνο 

Ανυπόστατες χαρακτηρίζει το πεντάγωνο σε δήλωσή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού τις ειδήσεις ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ βρίσκεται στη Μεσόγειο για να προστατεύσει το πλοίο της Exxon Mobil που ετοιμάζεται για γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κύπρου. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόν Μάικλ,  δήλωσε προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ‘Αναντολού’ “η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος”. 

“Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου, ώστε να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’” ανέφερε ο Τζον Μάικλ, προσθέτοντας ότι η άσκηση αυτή αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα διαρκέσει 3 εβδομάδες και στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Oak Hill αποχώρησε από την περιοχή και στις 7 Μαρτίου πέρασε τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου ώστε να συμμετάσχει στην εαρινή άσκηση ‘Φουρτούνα’ με τις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας. 

Στο μεταξύ άλλος Αμερικανός αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο Ανατολού, χωρίς να αποκαλύπτεται το όνομά του, ότι η μετακίνηση του στόλου που συνοδεύει το Iwo Jima είχε προγραμματιστεί μήνες πριν και ότι ενδεχομένως να παραμείνει στην περιοχή για 7 μήνες, αν και αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι των διοικητών στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στόλος ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και έφτασε στην περιοχή της Μεσογείου που έχει την αρμοδιότητα να δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος. «Για τη μετακίνηση των πλοίων υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαδικασία. Ο στόλος δουλεύει με μακροπρόθεσμα προγράμματα. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός», αναφέρει η ανώνυμη πηγή στο Ανατολού προσθέτοντας ότι «Δεν πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση» 

Στο μεταξύ τουρκικές πηγές ασφαλείας που μίλησαν επίσης στο ‘Ανατολού’ επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους και δηλώνουν ότι οι ειδήσεις αυτές περί ‘προστασίας της Exxon Mobil από τον 6ο στόλο’, στόχο έχουν την εξαπάτηση της κοινή γνώμης της Ελλάδας και της Ε/κ πλευράς. Αναφέρουν επίσης ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο για κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή μεταξύ άλλων χωρών.

Πηγή: politis.com.cy