Κυρία ετών 101 εναντίον του Χόλιγουντ - Free Sunday
Κυρία ετών 101 εναντίον του Χόλιγουντ

Κυρία ετών 101 εναντίον του Χόλιγουντ

 

«Δεν πρέπει να λέμε άσχημα πράγματα για τους νεκρούς, μόνο ωραία. Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ωραία!». Σύμφωνα με κάποιους, αυτή ήταν η αυλαία στην αιώνια έχθρα μεταξύ της Μπέτι Ντέιβις και της Τζόαν Κρόφορντ. Ήταν Μάιος του 1977 όταν πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και φήμες ήθελαν την Ντέιβις να ξεστομίζει την παραπάνω δηλητηριώδη ατάκα.

Η διαβόητη κόντρα ενέπνευσε την τηλεοπτική σειρά «Feud: Bette and Joan» του δικτύου FX από τον βραβευμένο με Emmy και Χρυσή Σφαίρα Ράιαν Μέρφι με πρωταγωνίστριες τις Τζέσικα Λανγκ και Σούζαν Σάραντον. Και μπορεί οι τηλεθεατές να μη λένε όχι στη χολιγουντιανή ίντριγκα, κάποιοι άλλοι όμως έχουν αντίθετη γνώμη.

Ολίβια ντε Χάβιλαντ κατά του FX

Στη σειρά το καστ εμπλουτίζεται μεταξύ άλλων και με την παρουσία της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς που αναλαμβάνει τον ρόλο της Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η οποία υπήρξε στενή φίλη της Μπέτι Ντέιβις. Η «Dame» Ολίβια ντε Χάβιλαντ –έλαβε το τιμητικό χρίσμα από τη Βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 100 ετών– είναι η μοναδική εν ζωή από τους σταρ του Χόλιγουντ που παρουσιάζονται στο «Feud». Ως εκ τούτου γνωρίζει εκ των έσω τι πραγματικά είχε ειπωθεί και τι όχι.
Η ίδια από το Παρίσι, όπου ζει πλέον, δήλωσε «βαθιά προσβεβλημένη», καθώς παρακολουθώντας τη σειρά διαπίστωσε ότι «χαρακτήριζε» «σκύλα» την αδελφή της, επίσης ηθοποιό Τζόαν Φοντέιν – μεταξύ τους υπήρξε άσβεστο μίσος. Για την ιστορία, είχαν διακόψει κάθε επικοινωνία από το 1975. Και αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της.
Έτσι, στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τους «New York Times», τα δικαστήρια της Καλιφόρνιας θα αποφανθούν αν θα εκδικαστεί η αγωγή που κατέθεσε το περασμένο καλοκαίρι η Ολίβια ντε Χάβιλαντ εναντίον του FX και του Ράιαν Μέρφι.
Στην μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «οι υπεύθυνοι την απεικονίζουν με λάθος τρόπο για να δραματοποιήσουν τη σειρά και να προωθήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα τη δυσφημούν».
Η ηθοποιός, που το καλοκαίρι συμπληρώνει 102 χρόνια ζωής, δήλωσε πως όταν έμαθε για τη σειρά, ενδιαφέρθηκε να δει πώς θα απεικονίσει την αγαπημένη της φίλη Μπέτι Ντέιβις. Στη συνέχεια, ωστόσο, ενημερώθηκε ότι εμφανίζεται και η ίδια. «Κανείς από το FX δεν είχε επικοινωνήσει για να ζητήσει την άδειά μου ή έστω να με ρωτήσουν πώς ένιωθα γι’ αυτό».
Και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν την είχε προσεγγίσει από την παραγωγή προκειμένου να τη συμβουλευτεί, καθώς, όπως δήλωσε ο Μέρφι, «δεν ήθελε να ενοχλήσει».

Άλλο ελευθερία του λόγου και άλλο ψέματα

«Ο βασικός λόγος που αποφάσισα να προχωρήσω στην αγωγή εναντίον του FΧ είναι ότι αντιλαμβάνομαι πως σε αυτή τη φάση της ζωής μου και της καριέρας μου βρίσκομαι στη μοναδική θέση να αντισταθώ στους ισχυρούς, κάτι που θα ήταν δύσκολο να κάνει ένας νεαρός ηθοποιός» εξήγησε η Ντε Χάβιλαντ στη διάρκεια μιας ηλεκτρονικής συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η δικηγόρος της.
Πρόσθεσε, δε, ότι «πιστεύω ισχυρά στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσουμε δημοσιευμένες ψευτιές ή για να αξιοποιήσουμε το όνομα και τη φήμη κάποιου ανθρώπου χωρίς την άδειά του. Το FX παραβίασε και τις δύο αυτές αρχές και αν αυτά συνεχίσουν να συμβαίνουν χωρίς συνέπειες, τότε τα ψέματα που αφορούν διάσημα πρόσωπα τα οποία θα μεταμφιέζονται ως αλήθεια θα γίνονται όλο και πιο συχνά».
Πάντως, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Ντε Χάβιλαντ δεν θα κερδίσει. Προσθέτουν όμως ότι η πράξη της χαρακτηρίζεται ως μια «σημαντική αντίσταση στην αλά καρτ παρουσίαση των γεγονότων που συχνά γίνεται σήμερα από τον κόσμο του θεάματος». Σημειώνεται ότι η Ντε Χάβιλαντ έχει δείξει και στο παρελθόν ότι δεν διστάζει να τα βάλει με τους ισχυρούς του Χόλιγουντ: Το 1944 είχε μηνύσει τη Warner Bros. προκειμένου να σπάσει το συμβόλαιό της με το στούντιο, το οποίο είχε υπογράψει το 1936, μια εποχή που αντίστοιχες κινήσεις θεωρούνταν «ταφόπλακα» στην καριέρα ενός ηθοποιού.

Παραμόρφωση της εικόνας

Στην αγωγή της η Ντε Χάβιλαντ υποστηρίζει ότι η σειρά την παρουσιάζει ως υποκρίτρια, ως μια γυναίκα που στις δημόσιες στιγμές της ήταν «κυρία» και στις ιδιωτικές της μια χυδαία κουτσομπόλα. Μάλιστα, και εδώ βρίσκεται το κλειδί της υπόθεσης, η γηραιά σταρ υπογραμμίζει ότι η σειρά δεν επιχειρεί να παρουσιαστεί ως μυθοπλασία (η οποία θα επέτρεπε παρεκκλίσεις από την πραγματικότητα) αλλά ως δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, το οποίο παραμορφώνει την εικόνα της ίδιας.
Ταυτόχρονα, η συγκυρία μοιάζει ταιριαστή, καθώς κινηματογράφος και τηλεόραση ασχολούνται όλο και περισσότερο με «αληθινές ιστορίες», όπως αποδεικνύουν ακριβές και πολυδιαφημισμένες σειρές, όπως «Η δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε» ή «Η δίκη του Ο Τζέι Σίμσον». Το μήνυμα που η Ντε Χάβιλαντ στέλνει με την αγωγή της προς τους παραγωγούς είναι απλό: σεβαστείτε την ιστορία και τα πραγματικά γεγονότα. Και, κατ’ ελάχιστον, συμβουλευτείτε τα πρόσωπα που παρουσιάζετε στις σειρές και στις ταινίες σας, προτού τα εντάξετε σε αυτές. Μάλιστα, η δικηγόρος της σταρ μιλά για αλαζονεία και ύβριν από την πλευρά του δικτύου.
Εκπρόσωπος του FX, πάντως, που μίλησε στους ΝΥΤ κατέστησε σαφές ότι η ιστορία που περιγράφεται στο «Feud» εμπίπτει στην προστασία της ελευθερίας του λόγου, καθώς αφορά μυθοπλασία δημοσίου ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ότι η σειρά παρουσιάζει την Ολίβια ντε Χάβιλαντ με θετικό τρόπο, ως μια σοφή και έμπιστη φίλη της Μπέτι Ντέιβις.