Τεράστιο φάουλ του Facebook: Διέρρευσε στοιχεία 50 εκατ. χρηστών - Free Sunday
Τεράστιο φάουλ του Facebook: Διέρρευσε στοιχεία 50 εκατ. χρηστών
Διαρροή-ρεκόρ προσωπικών δεδομένων χρηστών του γνωστού μέσου δικτύωσης

Τεράστιο φάουλ του Facebook: Διέρρευσε στοιχεία 50 εκατ. χρηστών

 

Υπό εντεινόμενη πίεση έχει βρεθεί το Facebook, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τη διαρροή δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών σε εταιρεία, που τα χρησιμοποίησε πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ για να επηρεάσει ψηφορόρους υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για την εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με τον άλλοτε κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ, Στιβ Μπάνον. Η εταιρεία φέρεται να «ψάρεψε» τα δεδομένα των 50 εκατ. χρηστών, μέσω μίας εφαρμογής, η οποία καλούσε τους χρήστες να απαντήσουν σε ένα «ψυχολογικό τεστ». Το Facebook υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για τη σύνδεση της εφαρμογής με την Cambridge Analytica, ενώ όταν πριν από δύο χρόνια ανακάλυψε τη διαρροή απαίτησε τη διαγραφή των δεδομένων και έλαβε διαβεβαιώσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη πως όντως τα στοιχεία διεγράφησαν.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, ωστόσο, η εταιρεία συνέχιζε να έχει στην κατοχή της τα δεδομένα, γεγονός που έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αρκετοί ζητούν να καταθέσει ο ίδιος ο ιδρυτής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικούς δικτύωσης, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τέτοια κενά στην προστασία των δεδομένων των χρηστών, ενώ ζητούν την προώθηση πιο αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τα socia media.

«Είναι ξεκάθαρο πως οι πλατφόρμες αυτές δεν μπορούν να αστυνομεύουν εαυτόν» σχολίασε η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Έιμι Κλόμπαχαρ, ενώ η Γενική Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, Μάουρα Χίλι, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει σχετική έρευνα.

Στη Βρετανία ο βουλευτής Nτάμιαν Κόλινς κάλεσε τον Ζάκερμπεργκ να καταθέσει προσωπικά στο βρετανικό Κοινοβούλιο σχετικά με το πώς το Facebook χρησιμοποιήθηκε σε πολιτικές εκστρατείες στη χώρα και ιδιαίτερα στο δημοψήφισμα για το Brexit. O Kόλινς κατηγόρησε μάλιστα τον Αλεξάντερ Νιξ, διευθύνοντα σύμβουλο της Cambridge Analytica, ότι «σκοπίμως παραπλάνησε» επιτροπή του βρετανικού Κονοβουλίου τον περασμένο μήνα, διατεινόμενος ότι η ετιαρεία του δεν είχε χρησιμοποιήσει δεδομένα του Facebook.

Πηγή: naftemporiki.gr