Για καμπάνια υπέρ του Brexit είχε επιλεγεί η εταιρεία που υπέκλεψε δεδομένα του Facebook - Free Sunday
Για καμπάνια υπέρ του Brexit είχε επιλεγεί η εταιρεία που υπέκλεψε δεδομένα του Facebook

Για καμπάνια υπέρ του Brexit είχε επιλεγεί η εταιρεία που υπέκλεψε δεδομένα του Facebook

Ο Άρον Μπανκς, που διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ του Brexit, δήλωσε πως η Cambridge Analytica ήταν μία από τις εταιρίες που είχαν επιλεγεί για να δουλέψουν για την εκστρατεία Leave.eu πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016, αλλά τελικά δεν έκανε οποιαδήποτε δουλειά –επί πληρωμή ή άλλη- για την εκστρατεία.

«Είχαμε δοσοληψίες με την Cambridge Analytica – υπέβαλε προσφορά που συμπεριλαμβανόταν στο έγγραφο που υποβλήθηκε στην εκλογική επιτροπή», είπε ο Μπανκς στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Καθώς η Leave.eu δεν επελέγη ως η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση από την ΕΕ και λόγω των ανησυχιών για το γραφείο συμβούλων με έδρα το Λονδίνο, δεν έγινε καμία δουλειά με την Cambridge Analytica, είπε ο Μπανκς.

«Βεβαίως, δεν επιλεγήκαμε και ως εκ τούτου δεν προχωρήσαμε», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μπανκς. «Είχαμε πολλές συνομιλίες μαζί τους αλλά δεν κάναμε οποιαδήποτε δουλειά επί πληρωμή ή άλλη».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Leave.eu πλήρωσε ή δέχθηκε οποιεσδήποτε υπηρεσίες από την Cambridge Analytica, ο Μπανκς είπε: «Κανένα όφελος σε είδος, κανένα δεδομένο, τίποτα».

«Αν θέλετε την ειλικρινή μου γνώμη για την Cambridge Analytica: είναι τσαρλατάνοι», είπε ο Μπανκς.

«Με άλλα λόγια, δεν νομίζω ότι έχουν αυτό το μαγικό σύστημα που λένε ότι έχουν. Νομίζω πως δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια εταιρία που βάζει διαφημίσεις στο Facabook και καλύπτεται με ένα πέπλο μυστηρίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ