Ικανοποίηση στην ΕΕ από την αναστολή του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ - Free Sunday
Ικανοποίηση στην ΕΕ από την αναστολή του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Ικανοποίηση στην ΕΕ από την αναστολή του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Ικανοποίηση προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναστείλει έως την 1η Μαΐου την επιβολή πρόσθετων δασμών για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ και άλλες έξι χώρες.

Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αναστολή αφορά επίσης Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Μεξικό και Νότια Κορέα, καθώς, όπως είπε ο κ.Τραμπ, «καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές «πάνω σε εναλλακτικά ικανοποιητικά μέσα για να αντιμετωπισθεί η απειλή της εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας που δημιουργείται από την εισαγωγή χάλυβα» και οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους φόρους στις εισαγωγές χάλυβα, αναφέρεται στη δήλωση.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος για θέματα διεθνούς εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε δηλώσει νωρίτερα χθες Πέμπτη στη Γερουσία πως η αναστολή των δασμών εγκρίθηκε από τον Τραμπ.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε την ικανοποιση του επειδή απεφεύχθη «μια κατάσταση για τη γερμανική βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου και τους εργάτες της που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα».

«Ας καλωσορίσουμε αυτή την απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια πρόοδο, ας συνεχίσουμε να μιλάμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί

«Η Ευρώπη είχε δηλώσει σαφώς την πρόθεσή της να απαντήσει και να μπει σ' έναν εμπορικό πόλεμο ... Είναι καλό το ότι ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε γνώμη για τις αυξήσεις των δασμών», είπε ο εκπροσωπος της Γαλλίας, Μπενζαμέν Γκριβό.

Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνια, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. είναι έτσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.