Δεκάδες νεκροί, κυρίως παιδιά από την πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Σιβηρία - Free Sunday
Δεκάδες νεκροί, κυρίως παιδιά από την πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Σιβηρία

Δεκάδες νεκροί, κυρίως παιδιά από την πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Σιβηρία

Ξεπέρασαν τα 60 τα θύματα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στο εμπορικό κέντρο, Ζίμναγια Βίσνια, στο Κεμέροβο της δυτικής Σιβηρίας. Ανάμεσα στα 64 καταγεγραμμένα θύματα, 41 είναι παιδιά, τα οποία βρίσκονταν σε παιδότοπο στον τέταρτο όροφο του κτιρίου, ενώ έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 40 άτομα, 30 από τα οποία νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και 27 αγνοούνται. Δέκα από τους αγνοούμενους είναι παιδιά.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πυρκαγιά η οποία μαινόταν για συνολικά 12 ώρες προτού η πυροσβεστική καταφέρει να σβήσει και τις τελευταίες εστίες, φαίνεται να ξεκίνησε από τον χώρο τον παιδότοπου και να εξαπλώθηκε σε έκταση άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων.
Ρωσικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται τις αρμόδιες υπηρεσίες μεταδίδουν, ότι ένα παιδάκι μπορεί να έβαλε κατά λάθος τη φωτιά, παίζοντας με έναν αναπτήρα κοντά σε ένα εύφλεκτο φουσκωτό παιχνίδι. 

Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, από το φλεγόμενο κτίριο απομακρύνθηκαν περίπου 120 άνθρωποι, με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων. Η Ερευνητική Επιτροπή, που διεξάγει τις έρευνες για σοβαρά αδικήματα στη Ρωσία και δίνει υπάγεται απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναλάβει να εξετάσει την υπόθεση.Το εμπορικό κέντρο είχε επιφάνεια 23.000 τετραγωνικών μέτρων και λειτουργούσε από το 2013, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κατασκευαστικά προβλήματα.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν γίνει συλλήψεις για πλημμελή μέτρα προστασίας, ανάμεσα στις οποίες και του ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου.