Τα Σκόπια απέλασαν Ρώσο διπλωμάτη γιατί βγήκε "εκτός διπλωματικών ορίων" - Free Sunday
Τα Σκόπια απέλασαν Ρώσο διπλωμάτη γιατί βγήκε "εκτός διπλωματικών ορίων"

Τα Σκόπια απέλασαν Ρώσο διπλωμάτη γιατί βγήκε "εκτός διπλωματικών ορίων"

Δραστηριότητες με τις οποίες «βγήκε έξω από τα όρια της διπλωματικής του εντολής και τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης», καταλόγισε η κυβέρνηση της πΓΔΜ σε Ρώσο διπλωμάτη στα Σκόπια, ο οποίος απελάθηκε από την χώρα.

Η ανακοίνωση της απέλασης, η οποία επισήμως αποδόθηκε «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ, προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Ρωσικής Πρεσβείας, η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετικά εχθρική και αδικαιολόγητη πράξη», και απείλησε με συνέπειες αυτής της πράξης όσο και του προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνωφ, ο οποίος, σε ανακοίνωση του γραφείου του, την χαρακτήρισε «βιαστική», υπογραμμίζοντας πως μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας.

«Με μεγάλη λύπη μας σημειώνουμε πως κάποιες χώρες περιλαμβανομένης της Μακεδονίας λαμβάνουν μέτρα εχθρικά προς τη Ρωσία και αποφασίζουν να εμπιστευθούν το Λονδίνο με κόστος για τις διμερείς σχέσεις και τα εθνικά τους συμφέροντα. Είναι βιαστική η απόφαση για την απέλαση του διπλωμάτη μας», ανέφερε ο Όλεγκ Σέρμπακ πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΠΓΔΜ.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες «εδώ και σε όλο τον κόσμο» θα πρέπει να σέβονται την Σύμβαση της Βιέννης και τους νόμους των χωρών φιλοξενίας σχολίασε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ,εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην επηρεαστούν οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, απάντησε με συνέντευξη τύπου, διαβεβαιώνοντας ότι η απόφαση για την απέλαση του Ρώσου διπλωμάτη ελήφθη με μεγάλη προσοχή και κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης και στηρίζεται τόσο στην επίδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία και τους συμμάχους που προχώρησαν σε συντονισμένες ενέργειες όσο και στην υπέρβαση αρμοδιοτήτων του διπλωμάτη.

Την απέλαση χαιρέτισε ο Βρετανός πρέσβης στα Σκόπια, Charles Garrett, κάνοντας λόγο για «ισχυρή επίδειξη αλληλεγγύης» και αναπόσπαστο κομμάτι «της εξαιρετικής ενωμένης στάσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην ρωσική επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα σε βρετανικό έδαφος».