Der Spiegel: Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό - Free Sunday
Der Spiegel: Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Der Spiegel: Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο της Βάρνας μεταξύ των δύο πλευρών η συμφωνία που συνήφθη στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2016 και έχει στόχο να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έχει προκαλέσει αρνητική κριτική από Τούρκους αξιωματούχους αλλά και διαφωνίες μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

Σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel, έξι κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση της Τουρκίας και αρνούνται να αποδεσμεύσουν κεφάλαια, ζητώντας εξηγήσεις από την Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός άξονας της συμφωνίας είναι η επιστροφή στην Τουρκία όσων μεταναστών εντοπίζονται σε ελληνικά νησιά και δεν δικαιούνται άσυλο και η αποδοχή από την Ε.Ε., σε εθελοντική βάση, πρόσφυγων από καταυλισμούς της Τουρκίας. 

Επιπλέον η Ένωση θα έδινε 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών (σχολεία, νοσοκομεία κ.α) των περίπου 3.5 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. 

Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Ε.Ε εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει περισσότερα χρήματα στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.. Πρόταση την οποία απορρίπτει ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Μάλιστα κατά τη διάρκεια μυστικών συνόδων της ΕΕ πολλά άλλα κράτη-μέλη αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν περισσότερα κονδύλια για την Τουρκία, ενώ η Γερμανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομερή ανάλυση αναφορικά με την χρήση των κονδυλίων από την Τουρκία. 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε εμφανίζονται απρόθυμα να αποδεσμεύσουν περισσότερα χρήματα, η Τουρκία ευελπιστεί να λάβει ακόμα περισσότερα από τα 6 δισ. που προβλέπει η Συμφωνία για το Προσφυγικό.