Η Τουρκία απορρίπτει τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων - Free Sunday
Η Τουρκία απορρίπτει τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων

Η Τουρκία απορρίπτει τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων

Την αντίθεση των ΗΠΑ στην προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400 επανέλαβε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο», είπε ο αξιωματούχος.

Η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων στις ΗΠΑ από τις 27 Οκτωβρίου 2017 σύμφωνα με τον ειδικό νόμο για την επιβολή κυρώσεων (CAATSA) που προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

«Σχετικά με τους S-400, είναι μία απόφαση που αφορά την Τουρκία. Κλείσαμε συμφωνία για το θέμα των S-400, κλείσαμε τον φάκελο αυτόν, είναι μια τελειωμένη υπόθεση», είχε πει χθες  ο πρόεδρος της Τουρκίας ενώ σήμερα ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαΐλ Ντεμίρ έγραψε στο Twitter  ότι «Έχουμε επισπεύσει για τον Ιούλιο 2019 τον χρόνο παράδοσης στο συμβόλαιο που υπογράψαμε με τη Ρωσία για την απόκτηση των S-400».

Η παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Αγκυρα αναμενόταν να ξεκινήσει «πιθανότατα προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020», όπως είχε πει συμβουλος του προέδρου Πούτιν.