Οι χώρες της Νότιας Αμερικής αποβάλλουν τον Μαδούρο από τη σύνοδο κορυφής - Free Sunday
Οι χώρες της Νότιας Αμερικής αποβάλλουν τον Μαδούρο από τη σύνοδο κορυφής

Οι χώρες της Νότιας Αμερικής αποβάλλουν τον Μαδούρο από τη σύνοδο κορυφής

Ανεπιθύμητος στο Περού είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολας Μαδούρο, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του νέου υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νέστορ Ποπολίσιο.

Την απόφαση για τον κ.Μαδούρο, είχε λάβει ενόψει της συνόδου των Αμερικανικών Χωρών, η οποία θα γίνει στην πρωτεύουσα της χώρας Λίμα, την επόμενη εβδομάδα, ο κεντροδεξιός πρόεδρος του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος όμως στο μεταξύ υποχρεώθηκε να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς και ο αντικαταστάτης του, Μαρτίν Βισκάρα, παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Ποπολίσιο δήλωσε πως η απόφαση που έλαβε η Λίμα αντανακλά την άποψη δέκα και πλέον κρατών που θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο, τα οποία καλούν τον Μαδούρο να οργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, αλλά εκείνος απορρίπτει τις εκκλήσεις και «ακυρώνει και την παραμικρή έννοια της δημοκρατίας» με αποτέλεσμα να «εγείρει αξεπέραστο εμπόδιο για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Αμερικής».

«Αυτή είναι μια σθεναρή απόφαση η οποία δεν υπόκειται σε αναθεώρηση», συμπλήρωσε ο Ποπολίσιο.

Πάντως ο κ. Μαδούρο έχει δηλώσει ότι θα πάει ούτως ή άλλως στη Σύνοδο, παρά την απόφαση του Περού, την οποία κατηγορεί ότι συμμετέχει στη συνωμοσία των ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή του και τη λεηλασία των πετρελαϊκών πόρων της χώρας του.