Ο κόσμος ανάμεσα στον ψυχρό πόλεμο και ένα θερμό επιεσόδιο - Free Sunday
Ο κόσμος ανάμεσα στον ψυχρό πόλεμο και ένα θερμό επιεσόδιο

Ο κόσμος ανάμεσα στον ψυχρό πόλεμο και ένα θερμό επιεσόδιο

Σε αναδίπλωση φαίνεται ότι οδηγούνται Ουάσιγκτον και Μόσχα μετά την προαναγγελία της μετατροπής του νέου ψυχρού πολέμου σε θερμό στη συνέχεια του απειλητικού μηνύματος Τραμπ με το οποίο καλούσε τη Ρωσία να ετοιμαστεί για τους “πυραύλους που έρχονται” στη Συρία.

Σε νέο του tweet, ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και προσφέρθηκε να βοηθήσει τη ρωσική οικονομία ενώ κάλεσε και σε διακοπή της κούρσας των εξοπλισμών ενώ συνέδεσε την κατάσταση και με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς απέδωσε την εχθρότητα προς τη Ρωσία στην “ψευδή και διεφθαρμένη έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ εναντίον” του.

Είχε προηγηθεί η ήπια απάντηση της Μόσχας στο αρχικό tweet με την οποία είχε καλέσει τις ΗΠΑ να στρέψουν τους πυραύλους εναντίον τρομοκρατών και όχι εναντίον μιας νόμιμης κυβέρνησης, δηλαδή της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία, η οποία αρνείται τις κατηγορίες της δύσης ότι χρησιμοποίησε χημικά στην κατάληψη της πολιορκημένης πόλης Ντούμα.

Όμως απο χθες με εντολή της πρωθυπουργού Μέι, βρετανικό υποβρύχιο είναι στα ανοιχτά της Συρίας σε απόσταση βολής.

Σήμερα και αύριο αναμένονται στη Ντούμα, δυο ομάδες εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ενώ η Μόσχα έχει καλέσει και εκπροσώπους του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, τον οποίο καταγγέλλει ότι έκανε λόγο για 500 θύματα, χωρίς να έχει ούτε αρμοδιότητα και χωρίς να επικαλεσθεί το παραμικρό στοιχείο.

Η Μόσχα με δηλώσεις του στρατηγού Ποζνίχιρ κατήγγειλε ευθέως την Μη κυβερνητική Οργάνωση, Λευκά Κράνη η οποία δραστηριοποιείται μόνο σε περιοχές ελεγχόμενες από αντικαθεστωτικούς αντάρτες ότι σκηνοθέτησαν την επίθεση με χημικά και κατήγγειλε τη Δύση ότι συμμετείχε σε μία γιγαντιαία εξαπάτηση της διεθνούς κοινής γνώμης, διαμορφώνοντας κλίμα που αγνοεί τα αποδεικτικά στοιχεία. Σε επίρρωση των ισχυρισμών της επικαλείται το ότι ούτε οι εκπρόσωποι της Ερυθράς Ημισελήνου ούτε η τοπική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην περιοχή επιβεβαίωσαν την χρήση χημικών.