Ώρες αγωνίας για τη Συρία - Free Sunday
Ώρες αγωνίας για τη Συρία

Ώρες αγωνίας για τη Συρία

Τα τύμπανα πολέμου ηχούν έντονα στην περιοχή της Συρίας, καθώς ΗΠΑ και σύμμαχοί τους από τη μία και Ρωσία και Ιράν από την άλλη συγκεντρώνουν δυνάμεις στο σημείο και ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι πλέον ορατός ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αδυνατεί να λάβει μια απόφαση, αλλά και πολλούς ηγέτες στη Δύση να αρνούνται κατηγορηματικά τη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα, κάτι που φαίνεται και από την πιο «επιφυλακτική» στάση που υιοθετεί τις τελευταίες ημέρες η Ουάσινγκτον.

Προετοιμασίες πολέμου

Πάντως, η ένταση είναι εμφανής και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή. Ήδη το καταδρομικό «Ουίνστον Τσώρτσιλ» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk, μπήκε στη Μεσόγειο και κατευθύνεται στο σημείο συγκέντρωσης των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της Ρωσίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας ήδη απέπλευσε από το λιμάνι της Ταρσού, ενώ το υπουργείο Άμυνας της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα εκτεταμένα στιγμιότυπα από μεγάλη ναυτική άσκηση με πυραύλους στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και από άσκηση ετοιμότητας και προστασίας των διαβόητων S-400, του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι ήδη στην περιοχή της Συρίας έχουν αναπτυχθεί αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του σκάφη αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του σκάφη, τα οποία φέρουν συστοιχίες Tomahawk, το πιθανότερο όπλο για χτύπημα θέσεων του καθεστώτος Άσαντ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταπλεύσει γαλλικές και γερμανικές φρεγάτες.

Απέναντι σε αυτά η Ρωσία αντιπαρατάσσει το σύστημα αεράμυνας S-400 καθώς και μοίρες αεροσκαφών και ελικοπτέρων που επιχειρούν από την ρωσική αεροπορική βάση στη Λατάκεια.

Διπλωματικός πυρετός

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φερ στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά και διαρκείς διμερείς επαφές μεταξύ ηγετών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η εκπρόσωπος των ΗΠΑ κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για ψεύδη και για προσπάθεια συγκάλυψης της επίθεσης των δυνάμεων του Άσαντ με χημικά όπλα στην Ντούμα. Από την πλευρά του, ο Ρώσος αντιπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ότι επιθυμούν να ρίξουν τη Μέση Ανατολή σε χάος, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη Βρετανία για «σκηνοθετημένη» επίθεση με χημικά στη Συρία, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις περί του αντιθέτου.

Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γάλοος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο και ανέπτυξε «τις προτεραιότητες της Γαλλίας στο συριακό πρόβλημα, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποδυνάμωση των θέσεων του “Ισλαμικού Κράτους” στην περιοχή». Στις προτεραιότητες αυτές εντάσσεται και η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει στο να περιορισθούν τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός, στη βάση της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και στην διεκπεραίωση ενισχυμένων ανθρωπιστικών δράσεων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε σχέση με την χημική επίθεση στην Ντούμα της 7ης Απριλίου, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την λύπη του για το νέο βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εμπόδισε στο να δοθεί μια κοινή και αποφασιστική απάντηση (στα γεγονότα), με στόχο να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός που θα εντοπίζει τις ευθύνες, αλλά δεν θα επιτρέπει επίσης την ατιμωρησία, και θα εμποδίσει τις απόπειρες να επαναληφθούν παρόμοιες δράσεις εκ μέρους του συριακού καθεστώτος».

Από το Κρεμλίνο, σχετικά με τη συνομιλία, τονίστηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στο ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ενδελεχής και αντικειμενική έρευνα για το δήθεν συμβάν της χρήσης χημικών όπλων στην συριακή πόλη Ντούμα, ζητώντας να αποφεύγονται οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Όχι» από πολλές χώρες

Εν τω μεταξύ, διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των χωρών της Ευρώπης που ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν ενεργά σε επιχειρήσεις στη Συρία. Μετά τη Γερμανία και την Ιταλία, και ο Ολλανδία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ενεργά σε στρατιωτική δράση (αν και όλοι δεσμεύτηκαν να παράσχουν διευκολύνσεις στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους λόγω ΝΑΤΟ), ενώ σε συνομιλία του με τον κ. Μακρόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη στάση των ευρωπαίων συμμάχων της, έχει προβληματίσει την Ουάσινγκτον (μαζί με τους κινδύνους που μια ευρεία πολεμική επιχείρηση στη Συρία ενέχει για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής), Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει δείξει να αλλάζει θέση σχετικά με το συριακό ζήτημα σχεδόν… ώρα με την ώρα), μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο συζήτησε τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον για τη Συρία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «δεν έλαβε καμία απόφαση». «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η επικίνδυνη ισορροπία του Ερντογάν

Πάντως, στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι η εκρηκτική κατάσταση στη Συρία, έχει φέρει σε δύσκολη θέση την… Τουρκία, καθώς, όπως αναφέρουν διπλωματικοί αναλυτές, ο Ερντογάν καλείται, από τη μία πλευρά να δείξει την πίστη του στην Ατλαντική Συμμαχία και τις ΗΠΑ και από την άλλη να μην πλήξει τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τη Μόσχα. Για την ώρα η Άγκυρα καλεί Ουάσινγκτον και Μόσχα να συνεργαστούν και να «μην τσακώνονται σαν νταήδες», ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα υποχρεωθεί να πάρει θέση αν υπάρξουν πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή.