Ζάεφ: Όχι σε ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος - Free Sunday
Ζάεφ: Όχι σε ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος

Ζάεφ: Όχι σε ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος

Αποκλείει την ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας του ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ είπε σε δημοσιογράφος πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια λύση, που θα περιλαμβάνει τα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας.

Ερωτηθείς για τις ελληνικές επισημάνσεις περί αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν διατυπώσεις που να καθιστούν σαφές ότι η πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας, αλλά ούτε και πρόθεση να εμπλακεί στην πολιτιστική κληρονομία της. Συμπλήρωσε ότι αντίστοιχα θα πρέπει να πράξει και η ελληνική πλευρά.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ επιβεβαίωσε την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη χώρα του σχετικά με το όνομα που θα συμφωνηθεί, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τον χρόνο διεξαγωγής του, αν δηλαδή θα είναι πριν από ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή μετά.      

Αναφερόμενος στην απαίτηση της Ελλάδας για ονομασία erga omnes, ο κ. Ζάεφ επανέλαβε την θέση ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί θα είναι αποκλειστικά για διεθνή χρήση, αποκλείοντας παράλληλα αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Συμπλήρωσε ότι όποια λύση συμφωνηθεί θα πρέπει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα σε Σκόπια και Ελλάδα θα  πρέπει υποστηρίξουν την όποια πιθανή λύση, κάτι που θα προσδώσει διασφαλίσεις για την σταθερότητα της συμφωνίας.