Ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε με τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα - Free Sunday
Ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε με τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα

Ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε με τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα

Μυστική επίσκεψη στην Βόρεια Κορέα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συνάντηση με την βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με την εφημερίδα, Washington Post η οποία επικαλείται δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συνομιλίες που είχε ο Πομπέο ενίσχυσαν τις προσδοκίες του προέδρου Τραμπ ότι οι διαπραγματεύσεις με την Πιονγγιανγκ μπορουν να είναι αποτελεσματικές.

Ο κ.Τραμπ από το Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, όπου ήταν με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε είχε επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν απευθείας συνομιλίες σε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα», «ας πούμε ότι γίνονται λίγο πιο κάτω από το ανώτατο επίπεδο», όπως δοευκρίνισε, με τη Βόρεια Κορέα, εντός των ορίων των προπαρασκευαστικών προσπαθειών για τη σύνοδο κορυφής του ιδίου με τον Κιμ.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς περιορίστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα ταξίδια του διευθυντή της CIA».

Στις δηλώσεις του, ο Τραμπ είπε πως πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα επιδεικνύει πράγματι καλή θέληση στην προσπάθεια διπλωματικής επαναπροσέγγισής της με τη Σεούλ, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύνοδος κορυφής -η οποία προτάθηκε τον Μάρτιο και σύμφωνα με τον ίδιο τον αμερικανικό πρόεδρο αναμένεται να γίνει στα τέλη του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου- να ακυρωθεί.

Ο Τραμπ, είπε ότι η κυβέρνησή του μελετά «πέντε» τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες κορυφής, καμία από τις οποίες δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά όπως διευκρίνισε κυβερνητικό στέλεχος στη νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, την Πιονγκγιάνγκ, τη Στοκχόλμη, τη Γενεύη, και τη Μογγολία.