«Nεύρα» των ΗΠΑ με την Τουρκία: Πρόβλημα με τα F-35 αν αγοράσετε τους S-400 - Free Sunday
«Nεύρα» των ΗΠΑ με την Τουρκία: Πρόβλημα με τα F-35 αν αγοράσετε τους S-400

«Nεύρα» των ΗΠΑ με την Τουρκία: Πρόβλημα με τα F-35 αν αγοράσετε τους S-400

Ευθεία προειδοποίηση ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 μπορεί να επιφέρει κυρώσεις και να επηρεάσει δυσμενώς την συμμετοχή της Τουρκίας στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35 προχώρησε για πρώτη φορά δημοσίως η Ουάσιγκτον.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις , Γουές Μίτσελ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου Βουλής με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Μέση Ανατολή (“U.S. Policy Toward a Turbulent Middle East” April 18, 2018 ) και περιγράφοντας τις κινήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή, μεταξύ άλλων τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα: “Η Άγκυρα πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων κατά τη διεξαγωγή στρατηγικών παραχωρήσεων στη Μόσχα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της στη Συρία.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει συμφωνήσει να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε εν δυνάμει κυρώσεις με βάση το άρθρο 231 της CAATSA (ειδικός νόμος για τις κυρώσεις για οι χώρες που αγοράζουν ρωσικό πολεμικό υλικό) και να επηρεάσει δυσμενώς τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Είναι προς το αμερικανικό εθνικό συμφέρον να δούμε ότι η Τουρκία παραμένει στρατηγικά και πολιτικά ευθυγραμμισμένη με τη Δύση και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας” κατέληξε.

Πηγή: real.gr