Σοκ στην Άγκυρα από την Goldman Sachs: «Εγγυημένη» η νέα υποτίμηση της λίρας - Free Sunday
Σοκ στην Άγκυρα από την Goldman Sachs: «Εγγυημένη» η νέα υποτίμηση της λίρας

Σοκ στην Άγκυρα από την Goldman Sachs: «Εγγυημένη» η νέα υποτίμηση της λίρας

Νέους μεγάλους πονοκεφάλους προκαλεί στον Ερντογάν και στην τουρκική κυβέρνηση έκθεση της κολοσσιαίας επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία προβλέπει νέα βάσανα για την οικονομία της χώρας, και μάλιστα εν μέσω σκληρής προεκλογικής εκστρατείας.

Η περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι "εγγυημένη" και είναι πολύ πιθανό το νόμισμα να επιστρέψει στην πτώση μετά τις εκλογές του Ιουνίου αν δεν υπάρξει αποφασιστική νομισματική πολιτική σύσφιξης, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νεά έκθεσή της για τις αγορές συναλλάγματος.

Από τις χώρες υψηλού ρίσκου, όπως τονίζει, η Τουρκία είναι ίσως η μόνη στην οποία η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την περίοδο 2013-2015, με ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο συνεχώς διευρύνεται και τον πληθωρισμό να μην μπορεί να χαλιναγωγηθεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Goldman Sachs είχε εκτιμήσει ότι η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω φέτος και θα υποαποδόσει σημαντικά έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών υψηλής απόδοσης και είχε προειδοποιήσει ότι αναβοσβήνει το σήμα του sell-off, στις τελευταίες της προβλέψεις για τα νομίσματα της περιοχής στις αρχές Μαρτίου.

Ακόμα και με το ριμπάουντ που ακολούθησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν, οι πρόσφατες κινήσεις έχουν οδηγήσει το νόμισμα πολύ πάνω από την πρόβλεψη 12μήνου της Goldman Sachs που διαμορφώνεται στο 3,90 (δολάριο/λίρα). Η αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα μπορεί να "αγοράσει" μια περίοδο σταθερότητας για την τουρκική λίρα, ειδικά εάν επεκταθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, περιορίζοντας τις πιέσεις εξωτερικής χρηματοδότησης.

Ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμα διάστημα, η G.S παραμένει επιφυλακτική σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα ξεκινήσει την απαιτούμενη πορεία για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την οικονομία, περιορίζοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και φέρνοντας τον πληθωρισμό προς τον στόχο.

Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα αλλάζει τις προβλέψεις της για να προσαρμόσει σε αυτές την εκτίμησή της για κάποια σταθερότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά και περαιτέρω υποτίμηση μεσοπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ισοτιμία δολαρίου/λίρας θα φθάσει το 3,90, το 4,15 και το 4,40 σε ορίζοντα 3, 6 και 12 μηνών.

Πηγή: capital.gr