Αμερικανική κάλυψη στις αποκαλύψεις Νετανιάχου για τα πυρηνικά του Ιράν - Free Sunday
Αμερικανική κάλυψη στις αποκαλύψεις Νετανιάχου για τα πυρηνικά του Ιράν

Αμερικανική κάλυψη στις αποκαλύψεις Νετανιάχου για τα πυρηνικά του Ιράν

Πλήρη κάλυψη στις αποκαλύψεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου όσον αφορά το μυστικό ιρανικό πρόγραμμα με σκοπό την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, προσέφερε η Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες πριν τις 12 Μαϊου οπότε λήγει το τελεσίγραφο του πρόεδρου Τραμπ στους Ευρωπαίους να γίνει αυστηρότερη η συμφωνία ελέγχου του Ιράν για να μην αποσυρθούν οι ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «νέες και πειστικές λεπτομέρειες» για τις προσπάθειες της Τεχεράνης να αναπτύξει «πυρηνικά όπλα» ικανά να τοποθετούνται σε κεφαλές βαλλιστικών «πυραύλων».


«Αυτά τα γεγονότα συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν είχε ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε προσπαθήσει και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του», ανέφερε η αμερικανική προεδρία ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τις χαρακτήρισε «αυθεντικές», επισημαίνοντας μάλιστα ότι κάποιες από αυτές παρέμεναν άγνωστες μέχρι χθες, διαβεβαίωσε, ως την περασμένη εβδομάδα διευθυντής της CIA.

«Γνωρίζω πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι λένε ότι αυτά τα έγγραφα δεν είναι αυθεντικά. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι αυτά τα έγγραφα είναι αληθινά, είναι αυθεντικά», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους επί του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον, αφού είχε συναντηθεί με τον κ.Νετανιαχου.


Ο κ.Πομπέο επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ήταν ενήμερη εδώ και χρόνια για την ύπαρξη του ιρανικού προγράμματος, που φέρεται να ονομάζεται «Άμαντ», ο Πομπέο απάντησε: «Αυτό είναι εν μέρει αληθές. Η ύπαρξη του προγράμματος Άμαντ τερματίστηκε περί τον Δεκέμβριο του 2003, τον Ιανουάριο του 2004» και θα ήταν «ακριβές εάν λέγαμε ότι ήμασταν ενήμεροι εδώ και κάποιο καιρό».

«Αλλά υπάρχουν χιλιάδες νέα έγγραφα και νέες πληροφορίες. Είμαστε ακόμη στη διαδικασία της ανάλυσής τους, υπάρχει ακόμη πολύ έργο να γίνει για να αποτιμηθεί η εμβέλεια και το μέγεθος» του ιρανικού προγράμματος, πρόσθεσε.

«Θα το αφήσω στους νομικούς αυτό», είπε ο κ.Πομπέο, όταν ρωτήθηκε αν η Τεχεράνη παραβιάζει τη συμφωνία από τη στιγμή που ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει επαληθεύσει επανειλημμένα την τήρηση των όρων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης από ιρανικής πλευράς.«Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας ακόμη κι αν ο πρόεδρος επιλέξει να αποσύρει» τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, σημείωσε.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι εμφανίστηκε επιφυλακτική καθώς, είπε ότι οι καταγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου όσον αφορά το πρόγραμμα του Ιράν για την απόκτηση πυρηνικών όπλων θα μπορέσουν να αποτιμηθούν μόνο έπειτα από διεξοδική ανάλυση.

«Χρειάζεται να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της ομιλίας που έκανε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, να δούμε τα έγγραφα, και πρώτα και πάνω απ' όλα να λάβουμε τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, διότι ο ΔΟΑΕ είναι ο μοναδικός ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός που έχει αναλάβει την επιτήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα», σημείωσε η κ. Μογκερίνι σε γραπτή δήλωση της, εκφράζοντας την άποψη ότι «ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν αμφισβήτησε τη συμμόρφωση του Ιράν προς τις δεσμεύσεις του βάσει του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, δηλαδή τις δεσμεύσεις του για την περίοδο μετά το 2015».

«Ο ΔΟΑΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα 10 αναφορές, με τις οποίες επαλήθευσε ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τις δεσμεύσεις του» υπενθύμισε η εκπρόσωπος.Η κυβέρνηση της Βρετανίας ουδέποτε υπήρξε «αφελής» ως προς τους σκοπούς του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και οι επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να έχει ειρηνικό χαρακτήρα, τόνισε εκπρόσωπός της τη Δευτέρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανελαβε τη θέση της Ρωσίας ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να τηρείται αυστηρά από όλες τις πλευρές της συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Η Τεχεράνη διέψευσε τις καταγγελίες του Νετανιάχου κι έκανε λόγο για «δήθεν αποκαλύψεις».