Ρωσία: Ο Πούτιν ορκίστηκε για τέταρτη θητεία - Free Sunday
Ρωσία: Ο Πούτιν ορκίστηκε για τέταρτη θητεία

Ρωσία: Ο Πούτιν ορκίστηκε για τέταρτη θητεία

Στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίσθηκε για τέταρτη θητεία στην προεδρία της Ρωσίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2024.

«Θεωρώ καθήκον μου και το νόημα της ζωής μου να κάνω ό,τι μπορώ για τη Ρωσία, για το παρόν και για το μέλλον της» δήλωσε, αφού ορκίσθηκε πάνω στο Σύνταγμα.

Ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο με 76,7% των ψήφων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφότου ανέλαβε την εξουσία, βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 2000 ως αρχηγός του κράτους ή της κυβέρνησης. 

Μετά την ορκωμοσία του σήμερα στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θα παραμείνει στην προεδρία της Ρωσίας ως το 2024, οπότε θα είναι 71 ετών.

Όταν είχε ερωτηθεί αν προτίθεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα μετά το 2024, ο Ρώσος πρόεδρος είχε απαντήσει: «Θα κάνετε πλάκα! Τι να κάνω; Να μείνω εδώ ως τα 100; Όχι».

Εξάλλου για να θέσει ξανά υποψηφιότητα ο Πούτιν θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε κάποιον θα διεκδικεί περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να εκμεταλλευθεί τα επόμενα έξι χρόνια για να προετοιμάσει τη διαδοχή του. Όμως προς το παρόν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το ποιον σκέφτεται.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο κ. Πούτιν μετέβη από το γραφείο του στον χώρο της τελετής με καινούργια, ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα. Σύμφωνα με την ρωσική κρατική τηλεόραση, εφεξής το εν λόγω όχημα θα αντικαταστήσει τα αυτοκίνητα εισαγωγής που χρησιμοποιούσε έως σήμερα.