Έξι καταδιωκτικά υποβρύχια παραδίδει στην Τουρκία, η Γερμανία - Free Sunday
Έξι καταδιωκτικά υποβρύχια παραδίδει στην Τουρκία, η Γερμανία

Έξι καταδιωκτικά υποβρύχια παραδίδει στην Τουρκία, η Γερμανία

Έξι καταδιωκτικά υποβρύχια τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με τουρκική εταιρεία, πρόκειται να παραδώσει η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), σύμφωνα με το δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, το οποίο επικαλείται γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).

Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), η οποία βρίσκεται στη διάθεση του ΑRD. Σύμφωνα με την απάντηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια της κλάσης 214, το 2009 και το 2011 ανέλαβε επίσης εξαγωγικές εγγυήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή συνεχίστηκε και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η οποία είχε ως επακόλουθο μαζικές συλλήψεις.

Η αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke, Σεβίμ Ντάγκντελεν, συνέδεσε τα υποβρύχια με «την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», δίνοντας νέα βάση στις συζητήσεις που πριν λίγες εβδομάδες είχαν οδηγήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταματήσει την πώληση αρμάτων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου 2017 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 13 υποβρύχια τύπου 214, απο τα οποία 4 στην Ελλάδα, 7 στη Νότια Κορέα και 2 στην Πορτογαλία.