Η κλιμάκωση Ιράν - Ισραήλ ανησυχεί την Ευρώπη - Free Sunday
Η κλιμάκωση Ιράν - Ισραήλ ανησυχεί την Ευρώπη

Η κλιμάκωση Ιράν - Ισραήλ ανησυχεί την Ευρώπη

Σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν στη Συρία προχωρά το Ισραήλ, όπως προκύπτει απο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου μετά από την τελευταία επίθεση του Τελ Αβίβ στη Δαμασκό.

«Το Ιράν πέρασε την κόκκινη γραμμή. Απαντήσαμε ανάλογα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια μεγάλης έκτασης επίθεση εναντίον περσικών στόχων στη Συρία. Χάρη στην κατάλληλη ανάπτυξη των δυνάμεών μας, τόσο των επιθετικών όσο και ων αμυντικών, η ιρανική πράξη απέτυχε», είπε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε ιρανικούς στόχους στην Συρία τα ξημερώματα της Πέμπτης σε απάντηση για την εκτόξευση περίπου είκοσι ρουκετών εναντίον θέσεων των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Τις ρουκέτες, σύμφωνα με το Ισραήλ, εκτόξευσαν ειδικές δυνάμεις του επίλεκτου σώματος Αλ Κουντς που έχει την ευθύνη των επιχειρήσεων στο εξωτερικό για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «προκλητικές επιθέσεις» από το Ιράν και υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να δράσει για να υπερασπιστεί το κράτος του και την εδαφική του ακεραιότητα, αλλά η προοπτική της κλιμάκωσης ανησύχησε ιδιαίτερα την Ευρώπη καθώς, όπως είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «δείχνει ότι διακυβεβεύεται ο πόλεμος ή η ειρήνη».

«Δυστυχώς χθες το βράδυ είδατε ξανά ότι είχαμε επιθέσεις ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ. Ο κίνδυνος είναι μια κλιμάκωση της έντασης», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.