Η Ευρώπη υποδέχεται τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό με προειδοποιήσεις - Free Sunday
Η Ευρώπη υποδέχεται τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό με προειδοποιήσεις

Η Ευρώπη υποδέχεται τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό με προειδοποιήσεις

Ανοιχτό αφήνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στην ευρωζώνη μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Τζουζέπε Κόντε, ως νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας.

«Παίζετε με την φωτιά γιατί η Ιταλία είναι υπερχρεωμένη», έγραψε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ενώ μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε πως εκτιμά ότι μπορεί να προκληθεί νέα κρίση του ευρώ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη συνεργασία των γειτόνων στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού συμπεριλαμβάνει μαζικές απελάσεις 500.000 παράτυπων μεταναστών, ένα εθνικό κατώτατο εισόδημα και προσέγγιση στη Ρωσία του Πούτιν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η υλοποίηση των βασικών δημοσιονομικών δεσμεύσεων του προγράμματος θα αυξήσει το έλλειμμα από το 2,3% του ΑΕΠ του περασμένου χρόνου.

Τα μέτρα που προτείνονται για την ενίσχυση των εσόδων δεν αναμένεται να καλύψουν αυτό το κενό, ενώ το πρόγραμμα δεν είναι συμβατό με τον δηλωμένο στόχο της νέας κυβέρνησης για μείωση του δημόσιου χρέους.