Ο Τραμπ ακύρωσε την συνάντηση με τον Κιμ - Free Sunday
Ο Τραμπ ακύρωσε την συνάντηση με τον Κιμ

Ο Τραμπ ακύρωσε την συνάντηση με τον Κιμ

Την ακύρωση της συνάντησης του Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλντ  Τραμπ με τον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονκ Ουν ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος.

Στην επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, αναφέρει πως η συνάντηση στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς «είναι ακατάλληλο, στην παρούσα συγκυρία, να έχουμε αυτή τη συνάντηση».

«Ανυπομονούσα να σας συναντήσω», αναφέρει o Ντόναλντ Τραμπ και προσθέτει: «Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό».

Αναφερόμενος στις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας του σημειώνει ότι «οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στο Θεό να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ».

Ωστόσο ο Τραμπ δεν αποκλείει μια συνάντηση στο μέλλον: «Ένιωσα ότι χτιζόταν ένας υπέροχος διάλογος μεταξύ μας και τελικά μόνον ο διάλογος είναι που μετρά. Προσβλέπω σε μια συνάντησή μας». 

«Εάν αλλάξτε γνώμη σχετικά με αυτήν την τόσο σημαντική σύνοδο, σας παρακαλώ μην διστάσετε να με καλέστε ή να μου γράψετε», γράφει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση τριών Αμερικανών κρατουμένων τον περασμένο μήνα υπογραμμίζει: «Ήταν μια υπέροχη χειρονομία, που εκτιμήθηκε δεόντως».

«Η οικουμένη, και ειδικά η Βόρεια Κορέα, έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία για μακρόπνοη ειρήνη και μεγάλη ευημερία». Πρόκειται, σημειώνει για μια «πραγματικά θλιβερή στιγμή στην ιστορία», καταλήγει.

 

Τις σήραγγες που που χρησιμοποιούνταν για τις πυρηνικές δοκιμές κατέστρεψε η Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Χερσόνησο.

Η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Πιονγιάνγκ κατέστρεψε ολοσχερώς το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκι-ρι για να διασφαλίσει την διαφάνεια ως προς τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία προς τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, σχολιάζεται στο δημοσίευμα. Μικρή ομάδα από εκπροσώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης επιλέχθηκε από την Βόρεια Κορέα για να παρευρεθεί στην επιχείρηση ανατίναξης και καταστροφής των σηράγγων, για την οποία η Πιονγιάνγκυν δηλώνει ότι αποτελεί απόδειξη της προσήλωσής της στην δέσμευση που έχει αναλάβει για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου Yonhap, καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας ακούγονταν εκρήξεις στο σημείο. Οι αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι η καταστροφή του πεδίου υπόγειων πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι το πρώτο βήμα για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Ειδικοί εξηγούν ότι το πεδίο των πυρηνικών δοκιμών δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί μετά από έξι πυρηνικές δόκιμες και κατά συνέπεια δεν ήταν χρήσιμο, ενώ μπορεί εύκολα να ξανακατασκευασθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Άλλοι παρατηρούν ότι η Βόρεια Κορέα δέχθηκε να καταστρέψει το πεδίο χωρίς να θέσει όρους ή να ζητήσει ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον, πράγμα που σημαίνει ότι οι προθέσεις του καθεστώτος για αλλαγή είναι σοβαρές.

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» κι οδήγησε τον Λευκό Οίκο στη ματαίωση της Συνόδου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ανόητες αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε σε μια σύνοδο είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την ειρήνη με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Βόρεια Κορέα πρέπει να αλλάξει τη ρητορική της προκειμένου αυτό να επιτευχθεί. 

Η Σύνοδος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν ματαιώθηκε διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για την επίτευξη ενός «θετικού αποτελέσματος», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Δεν πιστεύω ότι βρισκόμασταν σε θέση να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ενώπιον μιας επιτροπής του κοινοβουλίου, ενώ εκτίμησε ότι η ματαίωση της συνόδου αποτελεί ένδειξη ότι ο Κιμ είναι «αδύναμος ηγέτης».