ΟΙ αγορές προειδοποιούν την Ιταλία - Free Sunday
ΟΙ αγορές προειδοποιούν την Ιταλία

ΟΙ αγορές προειδοποιούν την Ιταλία

Με υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας απειλεί την Ιταλία, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ο οποίος επικαλείται την ανησυχία που έχει δημιουργήσει το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να αποδυναμώσει τα δημοσιονομικά της και να καθυστερήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Τον Οκτώβριο ο οίκος τοποθέτησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας στo Baa2 με αρνητική προοπτική και προανήγγειλε ότι θα εξετάσει την σταθεροποίησή της στην βαθμίδα αυτή μόνον αν πιστέψει ότι η Ρώμη μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της σε βάθος χρόνου.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα συμφώνησαν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη μείωση των φόρων και την αύξηση των δαπανών, την ώρα που το ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ χρέος της Ιταλίας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, καθιστά την χώρα αυτή ευάλωτη.

«Ενώ κάθε άλλο παρά προσφέρει την προοπτική περαιτέρω δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το 'συμβόλαιο' για την κυβέρνηση που υπεγράφη από τα δύο κόμματα περιλαμβάνει δυνάμει πολυέξοδα φορολογικά μέτρα και μέτρα δαπανών, χωρίς σαφείς προτάσεις για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά», σημειώνει ο οίκος.