Η «μεγάλη επιστροφή» του Πέδρο Σάντσεθ - Free Sunday
Η «μεγάλη επιστροφή» του Πέδρο Σάντσεθ

Η «μεγάλη επιστροφή» του Πέδρο Σάντσεθ

Για τον Πέδρο Σάντσεθ, τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), η πτώση της κυβέρνησης του δεξιού Μαριάνο Ραχόιπτώση της κυβέρνησης του δεξιού Μαριάνο Ραχόι, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, αποτελεί την μεγάλη επιστροφή του.

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ θα αναλάβει σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει κατά της κυβέρνησης Ραχόι υποστηρίζεται από 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Θα είναι η πρώτη φορά που πρόταση μομφής θριαμβεύει στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία και θα είναι η πρώτη φορά που θα προσκληθεί ένας πρωθυπουργός να ηγηθεί κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Ήδη στενή συνεργάτης του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι από σήμερα το μεσημέρι πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Σάντσεθ, επικεφαλής των Σοσιαλιστών., ενώ κατά τα φαινόμενα, θα συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να προκαλεί αναταραχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάντσεθ είχε παραγκωνιστεί από το ίδιο το κόμμα του, το οποίο διά της αποχής από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, είχε επιτρέψει στον Ραχόι να αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας, σχηματίζοντας κυβέρνηση «ανοχής» χάρη στις 170 ψήφους του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos.

Μάλιστα, ο Σάντσεθ είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για τη στάση του PSOE, παραιτούμενος και από βουλευτής, ενώ στις εκλογές το κόμμα είχε υποστεί καθίζηση. Ωστόσο, το 2017 επανεξελέγη γενικός γραμματέας του κόμματος, λαμβάνοντας το 50% των ψήφων και αφήνοντας πολύ πίσω τους άλλους δύο υποψηφίους.

Σήμερα, ο Σάντσεθ, αξιοποιώντας τα σκάνδαλα που βαραίνουν την κυβέρνηση Ραχόι, μοιάζει έτοιμος να επιστρέψει ως ο ισχυρός παίκτης της ισπανικής πολιτικής ζωής,