Welt για Ραχόι: Σε κανένα άλλο κόμμα τόση διαφθορά - Free Sunday
Welt για Ραχόι: Σε κανένα άλλο κόμμα τόση διαφθορά

Welt για Ραχόι: Σε κανένα άλλο κόμμα τόση διαφθορά

«Κανένα κόμμα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δεν είχε εμποτιστεί με τόσο μεγάλη διαφθορά όσο το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι η πτώση της κυβέρνησης Ραχόι ήταν ένα «καλό μήνυμα».
 
«Στην απόφαση για την υπόθεση Gürtel - μόνο ένα από τα σκάνδαλα διαφθοράς του Λαϊκού κόμματος - οι δικαστές διαπίστωσαν ότι το κόμμα είχε "οικοδομήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα θεσμικής διαφθοράς". Ο Ραχόι, ο οποίος επιχείρησε να χαρακτηρίσει το όλο θέμα ως αποκλειστικά ατομική υπόθεση, δεν κατηγορήθηκε προσωπικά, αλλά η κατάθεσή του στο δικαστήριο χαρακτηρίστηκε ως "ελάχιστα αξιόπιστη". Για 29 κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης συνολικού ύψους 351 ετών. Μια απόφαση -κεραυνός» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
 
«Μπορούσε ένα κόμμα τόσο σαφώς καταδικασμένο με αναμφισβήτητα εγκλήματά να συνεχίσει να κυβερνά μετά από αυτό; Φυσικά όχι. Επομένως, το τέλος της κυβέρνησης Ραχόι είναι ένα καλό μήνυμα. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι: η Ισπανία χρειάζεται αυτό το διάλειμμα, πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχή, μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα» τονίζει η Die Welt.
 
«Υπό την ηγεσία των Συντηρητικών, η Ισπανία ήταν αξιόπιστος εταίρος. Μια χώρα που είχε χειριστεί μια τεράστια οικονομική κρίση, αλλά έχει εφαρμόσει σιωπηρά πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεις για σχεδόν δέκα χρόνια τώρα - και τώρα εξέρχεται σιγά σιγά από την κρίση... Είναι λοιπόν καταστροφική η αποπομπή Ραχόι; Είναι μια καταστροφή για την Ισπανία; Μια σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης; Φυσικά και όχι. Η τάση να χρησιμοποιείται η πολιτική εντολή κυρίως για τον αυτο-εμπλουτισμό είναι ευρέως διαδεδομένη και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταδικάσει το ισπανικό δικαστικό σύστημα αυτά τα εγκλήματα» υπογραμμίζει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα.
 
La Vanguardia: «Κλειδί» ο Ιγκλέσιας στην πτώση Ραχόι
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας υπήρξε θεμελιώδης παράγοντας στην προσπάθεια ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Πέδρο Σάντσεθ γράφει η εφημερίδα Λα Βανγκουάρδια.
 
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας μια πρόταση μομφής θριαμβεύει. Η συζήτηση αυτών των ημερών οδήγησε τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία. Αλλά αυτός που άνοιξε το δρόμο ήταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πριν μία εβδομάδα, μετά την απόφαση για την καταδίκη δεκάδων στελεχών του Λαϊκού κόμματος για διαφθορά: «Η σημερινή πρόταση θα πρέπει να απαντηθεί με μια πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τον Πέδρο Σάντσεθ εάν την υποβάλει. Η δημοκρατία δεν μπορεί να υποστηρίξει τους εγκληματίες της κυβέρνησης» δήλωσε ο Ιγκλέσιας την προπερασμένη Πέμπτη. Σήμερα , λίγο μετά την έγκρισή της πρότασης από τη Βουλή, οι κάμερες κατέγραψαν τον Σάντσεθ να αγκαλιάζει τον ηγέτη των Ποδέμος» γράφει η ισπανική εφημερίδα. «Ο Ιγκλέσιας είχε αναλάβει να υφάνει τον καμβά για να ευδοκιμήσει η πρόταση μομφής. Όχι μόνο έθεσε το θέμα στο τραπέζι αλλά όταν είδε να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά της, με το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα PNV αν θα ψηφίσει την πρόταση μομφής ή να ζητήσει νέες εκλογές, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση δυσπιστίας. Η κίνηση αυτή ήταν ένα δίκοπο σπαθί που πίεσε τους Βάσκους εθνικιστές να ταχθούν υπέρ της πρότασης των Σοσιαλιστών» εκτιμά η ισπανική εφημερίδα.
 
Πρόταση για συνεργασία
Πριν και μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης, ο Ιγκλέσιας κάλεσε τον Σάντσεθ να μην σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας αποκλειστικά από στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος. «Ελπίζω ο Σάντσεθ να καταλάβει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κυβερνήσει με 84 βουλευτές και ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση, που θα στηρίζεται με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 156 βουλευτών με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης,» τόνισε ο ηγέτης των Ποδέμος τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε, η στήριξη των 156 βουλευτών στην κυβέρνηση είναι πολύ πιο ισχυρή από τη στήριξη των 137 βουλευτών που είχε ο Ραχόι.
 
«Οι μονοχρωματικές κυβερνήσεις πρέπει να φύγουν από την ιστορία", τόνισε ο Ιγκλέσιας θυμίζοντας ότι στις τελευταίες γενικές εκλογές το 2016 «πέντε εκατομμύρια» πολίτες ψήφισαν τους Σοσιαλιστές και πέντε τους Ποδέμος . Για την ακρίβεια οι Σοσιαλιστές είχαν αποσπάσει 5.443.846 ψήφους (22.63%) σε σύγκριση με 5.087.538 (21,15%) των Podemos και των συμμάχων τους. «Νομίζω ότι ο Σάντσεθ είναι υπεύθυνος και θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, μια κυβέρνηση που θα δίνει σταθερότητα στην Ισπανία, μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας μετά την εποχή της διαφθοράς» σημείωσε ο Ιγκλεσιας.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ