Προκλητική απάντηση της Άγκυρας σε Παυλόπουλο για το Αιγαίο - Free Sunday
Προκλητική απάντηση της Άγκυρας σε Παυλόπουλο για το Αιγαίο

Προκλητική απάντηση της Άγκυρας σε Παυλόπουλο για το Αιγαίο

Προκλητική απάντηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έπειτα από τις δηλώσεις τους για το πρόγραμμα NATURΑ 2000 και το καθεστώς κυριαρχίας των βραχονησίδων του Αιγαίου.

Ο Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προειδοποιεί την Ελλάδα ότι δεν θα δεχθεί από εδώ και στο εξής να εκμεταλλεύεται ευρωπαϊκά προγράμματα για πολιτικό όφελος στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του:

«Όσον αφορά στο ‘Natura 2000’ είναι γνωστό ότι Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τα προβλήματα του Αιγαίου. Γι’ αυτό το θέμα στις 31 Μαρτίου 2018 το υπουργείο μας είχε ξαναπροβεί σε δήλωση. Τη στάση μας ως υπουργείο σε αυτό το ζήτημα την εξηγήσαμε και στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο αυτή τη φορά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Παυλόπουλος, προέβη σε δηλώσεις συνδέοντας αναγκαστικά το NATURA 2000 με τα σύνορα και την επικράτεια. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική υπόσταση. Αντιθέτως, αυτές οι δηλώσεις καταδεικνύουν την πρόθεση της Ελλάδας να καταχραστεί ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως το NATURA 2000, κατά το πολιτικό της δοκούν.

Η χώρα μας δεν θα δεχθεί από δω και στο εξής, όπως δεν δέχθηκε μέχρι σήμερα, τη δημιουργία ντε φάκτο καταστάσεων από την Ελλάδα σε περιοχές με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο.

Δοθείσας της ευκαιρίας, επαναδιατυπώνουμε την προειδοποίησή μας προς την Ε.Ε. να μην γίνεται εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης από την Ελλάδα στα ζητήματα του Αιγαίου».