Ισχυρές αντιπαραθέσεις στη σύνοδο των 7 ισχυροτέρων χωρών του κόσμου - Free Sunday
Ισχυρές αντιπαραθέσεις στη σύνοδο των 7 ισχυροτέρων χωρών του κόσμου

Ισχυρές αντιπαραθέσεις στη σύνοδο των 7 ισχυροτέρων χωρών του κόσμου

Σε τεταμένο κλίμα μετά από τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ, ξεκινούν στο Σαρλερουά του Κεμπέκ στον Καναδά οι εργασίες της Συνόδου κορυφής των επτά ισχυροτέρων χωρών G7.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αμερικανικής στροφής στον απομονωτισμό.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως να μη νοιάζεται να βρίσκεται στην απομόνωση αλλά ούτε κι εμάς μας νοιάζει να μείνουμε οι έξι μας, αν χρειαστεί, μια που αυτές οι έξι χώρες αντιπροσωπεύουν αξίες, μια οικονομία που ωφελείται από την ισχυρή ιστορία μας και που πάνω από όλα έχει αληθινή δύναμη στη διεθνή σκηνή σήμερα», δήλωσε ο κ. Μακρόν, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του κ.Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

«Να πείτε σας παρακαλώ στον πρωθυπουργό Τρυντό και τον πρόεδρο Μακρόν πως επιβάλουν στις ΗΠΑ υπέρογκους δασμούς και υψώνουν τείχη. Το ευρωπαϊκό εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ είναι 151 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Καναδάς κρατά τους αγρότες μας αλλά και άλλους απέξω. Ανυπομονώ να σας συναντήσω», απάντησε ο κ.Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον χώρο της συνόδου είναι δρακόντεια αλλά προγραμματίζονται διαδηλώσεις στην πόλη του Κεμπέκ.