Τζογάρει η Τουρκία – «Παγώνει» τους S-400 για τα F-35 - Free Sunday
Τζογάρει η Τουρκία – «Παγώνει» τους S-400 για τα F-35

Τζογάρει η Τουρκία – «Παγώνει» τους S-400 για τα F-35

Κίνηση τακτικής ή άτακτη υποχώρηση; Όπως και να ’χει, φαίνεται ότι η Τουρκία αποφάσισε να μην τραβήξει κι άλλο το σκοινί στο ζήτημα των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και σε μια κίνηση καλής θέλησης μάλλον «παγώνει» την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος S-400, ζητώντας ως αντάλλαγμα την άμεση παραλαβή των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

«Πάγος» από το Κογκρέσο

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε βάλει πάγο στην πώληση των F-35 στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου, στον οποίο περιλαμβάνεται τροπολογία για το «πάγωμα» παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία έως ότου συνταχθεί έκθεση από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για το πραγματικό επίπεδο των σχέσεων της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, στην οποία τροπολογία περιλαμβάνεται και η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Μάλιστα ο βουλευτής Μπραντ Σέρμαν στη διάρκεια της συζήτησης για το «πάγωμα» της αποστολής των F-35 στην Τουρκία ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να «μη δώσετε τα F-35 στην Τουρκία, θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι τα μαχητικά αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά τρομοκρατών, αλλά για πλήγματα εναντίον της Ελλάδας, και υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «ελπίζω να θυμηθούν τα εκατομμύρια θυμάτων Αρμενίων, Ελλήνων και άλλων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του περασμένου αιώνα».

Οργή στην Άγκυρα

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων προκάλεσε σοκ και οργή στην Τουρκία, η οποία επιδιώκει να είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα παραλάβουν τα υπερσύγχρονα F-35, καθώς θεωρεί ότι με αυτά θα αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στους αιθέρες. Οι αντιδράσεις, μάλιστα, της Άγκυρας ήταν αρχικά προκλητικές, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι να δηλώνει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ τα μαχητικά 5ης γενιάς και ότι η Άγκυρα περιμένει απ’ όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Από την πλευρά του, ο πολιτικός προϊστάμενος του Ακσόι, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας επιχείρησε να αποσυνδέσει το «πάγωμα» των F-35 από την αγορά των S-400, λέγοντας ότι «αυτή η συμφωνία δεν συνδέεται ούτε με τους S-400 ούτε με άλλα θέματα», ενώ εκτόξευσε και συγκεκαλυμμένες απειλές προς την Ουάσινγκτον, σημειώνοντας ότι «ο λαός ζητάει να κλείσει η βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά δεν έχουμε μόνο αυτό το ατού στα χέρια μας. [...] Για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας, οι ΗΠΑ πρέπει να προβούν σε κάποια βήματα. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάσουν έναν σύμμαχο σαν κι εμάς. Εμείς δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος απέναντι στις ΗΠΑ, το αντίθετο, οι ΗΠΑ έχουν κάνει». Και, φυσικά, από το πλάνο δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με ακραίο «τσαμπουκά» σημείωσε ότι «εμείς λέμε ότι οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος. Ως τέτοιος στρατηγικός εταίρος μη μας πουν οι ΗΠΑ να χτυπήσουμε άλλη πόρτα».

Όπισθεν ολοταχώς

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι… αγριάδες δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ αποκάλυψε την μπλόφα Τσαβούσογλου, λέγοντας χωρίς περιστροφές ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα για την παραγωγή των μαχητικών F-35.
«Από την τουρκική πλευρά θα πρέπει να αναμένουν ότι αν προχωρήσουν στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35» είπε ο Μίτσελ μιλώντας σε εκδήλωση του Heritage Foundation, ενός συντηρητικού think tank, από το βήμα της οποίας έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την «πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια».
Τα μηνύματα αυτά της Ουάσινγκτον φαίνεται ότι θορύβησαν την Άγκυρα, καθώς, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν στους Τούρκους πως οι ρωσικοί S-400 θα είναι μια σοβαρή απειλή για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πίεσαν και για τη μη παράδοση των μαχητικών F-35. Στο πλαίσιο αυτό, και θέλοντας να αποφύγει τα χειρότερα, η Τουρκία φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην αναβολή της παραλαβής των S-400, με τις πληροφορίες να θέλουν την Άγκυρα να διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως η παραλαβή του ρωσικού οπλικού συστήματος θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9 που είχε ανακοινωθεί αρχικά, με την κυβέρνηση να φέρνει ως δικαιολογία για την αναβολή τεχνικούς λόγους, ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.

Προκλήσεων συνέχεια

Πάντως, αν κάποιος ήλπιζε ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την τακτική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας μετά τα σαφή μηνύματα των ΗΠΑ, μάλλον θα απογοητευτεί. Ήδη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με το αιτιολογικό της αποτροπής προκλητικής ενέργειας από την… Αθήνα, η Άγκυρα έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής δυνάμεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, βάζοντας σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας μια φρεγάτα και δύο πυραυλακάτους, ενώ παράλληλα κλήθηκαν σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη αποστολή και άνδρες των ειδικών δυνάμεων SAT.