Ο Ιβάνοφ προκαλεί τον Ζάεφ να τον ρίξει αν μπορεί να βρει τα 2/3 που είναι απαραίτητα - Free Sunday
Ο Ιβάνοφ προκαλεί τον Ζάεφ να τον ρίξει αν μπορεί να βρει τα 2/3 που είναι απαραίτητα

Ο Ιβάνοφ προκαλεί τον Ζάεφ να τον ρίξει αν μπορεί να βρει τα 2/3 που είναι απαραίτητα

Να προχωρήσει στην πρόταση μομφής με την οποία απείλησε χθες, αν μπορεί να βρει την πλειοψηφία των 2/3 που είναι απαραίτητη, κάλεσε τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απαντώντας στην απειλή που εκτόξευξε χθες ο κ.Ζάεφ, για την περίπτωση που δεν υπογράψει τον νόμο για τη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία εγκρίθηκε από τη βουλή με 69 ψήφους, καιαποχή της αντιπολίτευσης του VMRO.

Χθες οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πάλι χωρίς απώλειες είχαν εγκρίνει να συζητηθεί η συμφωνία κατευθείαν στην ολομέλεια χωρίς να περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της βουλής.

Η απειλή του κ.Ζάεφ δημιουργεί ένα νέο πολιτικό τοπίο καθώς, η αναπομπή της συμφωνίας στη βουλή, δεν έχει άλλες επιπτώσεις πλην της υποχρέωσης της ολομέλειας να την ξαναψηφίσει.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, δεν έχει δυνατότητα να μην υπογράψει.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε  στη συνέντευξη του στο κανάλι 5, ο  πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Έξω από τη βουλή, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO προανάγγειλε ότι θα αποχωρήσει από τη συζήτηση, αν και ο αρχηγός του αρνήθηκε να συναντήσει τους διαδηλωτες.