Η πολιτική πίεση για λιγότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη φέρνει νέους περιορισμούς - Free Sunday
Η πολιτική πίεση για λιγότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη φέρνει νέους περιορισμούς

Η πολιτική πίεση για λιγότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη φέρνει νέους περιορισμούς

Oικονομική και τεχνική βοήθεια σε χώρες απ’ όπου προέρχονται οι μετανάστες της Αφρικής, προβλέπει το προσχέδιο της απόφασης της άτυπης συνόδου κορυφής 10 χωρών της ΕΕ, για την διαχείριση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reuters το προσχέδιο της απόφασης περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα στις χώρες εισόδου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες, ώστε να μένουν σε αυτές.
Παράλληλα προβλέπει τη δημιουργία ενός σώματος φύλαξης των θαλάσσιων και των χερσαίων συνόρων, αλλά τη δημιουργια χώρων υποδοχής σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Τα κύρια σημεία του σχεδίου απόφασης είναι:

  1. Αποδοκιμάζονται τα «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότειναν οι χριστιανοκοινωνιστές εταίροι της καγκελαρίου Μέρκελ.
    2. Προτείνεται η αύξηση των δαπανών για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με στοχο το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.
    3. Συνεργασία με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».
    4. Παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο για την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης και θέσπιση αυστηρων περιορισμών στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.
    5. Μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
    6. Αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.
    7. Καταπολέμηση «δευτερογενεών μετακινήσεων» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και ένταση ελέγχων σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.
    8. Κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.
    9. Διμερείς συμφωνίες για «επανεισδοχές και μεταφορές» και νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.