Σύσσωμο το Χόλιγουντ κατακεραύνωσε τον Τραμπ - Free Sunday
Σύσσωμο το Χόλιγουντ κατακεραύνωσε τον Τραμπ
Η αυστηρή πολιτική μετανάστευσης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Σύσσωμο το Χόλιγουντ κατακεραύνωσε τον Τραμπ

Με τη λέξη «ντροπή» χαρακτήρισαν σχεδόν όλοι οι σταρ του Χόλιγουντ την αυστηρή πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έναντι των παράνομων μεταναστών. Τις τελευταίες εβδομάδες οι μετανάστες που συλλαμβάνονταν στα σύνορα των ΗΠΑ και προέρχονταν κυρίως από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική χωρίζονταν από τα παιδιά τους, με τους γονείς να συλλαμβάνονται και τα παιδιά να κρατούνται σε κατάσταση σοκ σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Όσα παιδάκια ήταν από 4 ετών και πάνω τα χώριζαν από τους γονείς τους και τα μετέφεραν σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας νηπίων. Τα ηχητικά ντοκουμέντα με κλάματα και ουρλιαχτά μικρών παιδιών που ζητούσαν τους γονείς τους, τα οποία κυκλοφόρησαν από τα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες, χαρακτηρίζονται τουλάχιστον τραγικά.

«Το μελανό σημάδι της αμερικανικής Ιστορίας»

Η θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ και του ίδιου του Προέδρου τον ανάγκασε να υπογράψει την περασμένη Πέμπτη ειδικό διάταγμα με το οποίο σταματούν οι διαχωρισμοί. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι «New York Times», δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα παιδάκια που ήδη έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους και είναι πολλά, διασκορπισμένα σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στις Πολιτείες των ΗΠΑ. Μάλιστα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανέφερε ότι περισσότερα από 2.300 παιδιά είναι χωρισμένα από τους γονείς τους και αρκετά από αυτά έχουν μεταφερθεί από την κυβέρνηση σε κέντρα φιλοξενίας της Νέας Υόρκης τα οποία είναι ακατάλληλα για νήπια και παιδιά. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα υποβάλει μήνυση εναντίον της κυβέρνησης, προκειμένου να επανενωθούν άμεσα τα παιδιά με τους γονείς τους, χαρακτηρίζοντας αυτή την τακτική διαχωρισμού «μελανό σημάδι της αμερικανικής Ιστορίας».

Σύσσωμο το Χόλιγουντ, που, ως γνωστόν, ασκεί σημαντική επιρροή τόσο στους πολίτες όσο και στα κόμματα, που χρηματοδοτεί αδρά, τάχθηκε κατά της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» του Τραμπ αναφορικά με τους μετανάστες και οι περισσότεροι καλλιτέχνες έσπευσαν να γνωστοποιήσουν το θέμα στη διεθνή κοινότητα.

Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ ήταν από τους πρώτους που έθεσαν το ζήτημα, η τελευταία μάλιστα ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέλαβε ακτιβιστική δράση και δώρισαν 100.000 δολάρια στην αρμόδια ΜΚΟ, προκειμένου να ενισχυθεί και να αντιμετωπίσει το ζήτημα του διαχωρισμού παιδιών από τους γονείς τους.

Ο τραγουδιστής Τζον Λέτζεντ και η σύζυγός του Κρίσι Τέιγκεν πρόσφεραν επίσης 288.000 δολάρια στην οργάνωση για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ οργάνωσαν και μια ομιλία για να αναδείξουν το θέμα. Η ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν συνεργάστηκε με την οργάνωση των Εθνικών Εργατών των ΗΠΑ ξεκινώντας την εκστρατεία «Move On», όπου με ένα απλό μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα η ηθοποιός ζητά την υπογραφή των χρηστών προκειμένου να σταματήσει η «πολιτική της ντροπής». Μάλιστα η Πόρτμαν και πολλοί άλλοι σταρ του Χόλιγουντ στις 30 Ιουνίου θα διαδηλώσουν σε Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τζίτζι Χαντίντ επίσης μέσω των λογαριασμών της στα κοινωνικά δίκτυα καλεί τον κόσμο σε σφοδρή αντίδραση ενάντια στην πολιτική διαχωρισμού παιδιών. Το διάσημο μοντέλο δεν δίστασε να εμπλακεί και σε διαδικτυακές αψιμαχίες με πολίτες οι οποίοι συμφωνούν με την τακτική του Τραμπ, καλώντας τους να είναι πιο συμπονετικοί απέναντι σε 4χρονα και 5χρονα παιδάκια των οποίων οι γονείς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.

de generis

Κοινωνία πολιτών

Τα καστ ολόκληρων σειρών μετέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα τα επεισόδια των σίριαλ σε πλατφόρμες διαμαρτυρίας, καλώντας τον κόσμο να αναλάβει δράση. Δεκάδες σταρ του Χόλιγουντ δημιούργησαν το κίνημα «Call your senators» (Καλέστε τους γερουσιαστές σας), δίνοντας στη δημοσιότητα τα τηλέφωνα γερουσιαστών σε διάφορες Πολιτείες, προκειμένου να τους καλέσει ο κόσμος για να ασκήσει πίεση με σκοπό την κατάργηση της πολιτικής διαχωρισμού παιδιών. Η ηθοποιός Ρις Γουίδερσπουν μέσω του hashtag #KeepFamiliesTogether ζητούσε από τους πολίτες που εκπροσωπούνται από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές –δηλαδή από το κόμμα που στήριξε Τραμπ– να τηλεφωνούν συνέχεια στα γραφεία τους, για να ασκήσουν πίεση.

Η Ένωση Παραγωγών του Χόλιγουντ, στην οποία συμμετέχουν παραγωγοί και σκηνοθέτες, επίσης ανέλαβε δράση – μέχρι που απείλησε το τηλεοπτικό δίκτυο FOX και το στούντιο 21st Century Fox με μποϊκοτάζ λόγω της μη σθεναρής αντίθεσής τους στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που αποφάσισαν να αποσύρουν δημοφιλή σίριαλ από το κανάλι, αλλά και ταινίες από το στούντιο παραγωγής, καθώς το Fox News τάσσεται εν γένει υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Όπρα Γουίνφρεϊ και η Έλεν Ντε Τζένερις δημιούργησαν μια ιστοσελίδα αναγράφοντας όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας πολίτης να διαμαρτυρηθεί και να ασκήσει πίεση για το τέλος αυτής της πρακτικής. Μάλιστα η Ντε Τζένερις τουίταρε στον λογαριασμό της «δεν με ενδιαφέρει ποιο κόμμα υποστηρίζετε και ποιες είναι οι πολιτικές σας ιδέες. Δεν γίνεται να είμαστε μια χώρα που χωρίζει τους γονείς από τα παιδιά. Κάντε κάτι γι’ αυτό», προτρέποντας τους χρήστες να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα για να σταματήσει ο διαχωρισμός και να ενωθούν και πάλι τα παιδάκια με τους γονείς τους.

obama

Πρώτες κυρίες

Μέχρι και οι πρώτες κυρίες, νυν και πρώην, πήραν θέση για το ζήτημα, με τη Μελάνια Τραμπ να προβαίνει σε μια μετριοπαθή μεν, βαρυσήμαντη δε δήλωση, ότι «ελπίζει οι δύο πλευρές (μετανάστες - κυβέρνηση) να βρουν μια κοινή λύση ώστε να επιτευχθεί μια σωστή μεταναστευτική πολιτική», τονίζοντας ότι η ίδια «σιχαίνεται» να βλέπει τα παιδιά να κλαίνε στα σύνορα επειδή τα χώρισαν από τους γονείς τους. Για «ηθική κρίση» στις αξίες των ΗΠΑ μίλησε η Χίλαρι Κλίντον, ενώ η Λόρα Μπους έγραψε το εξής tweet: «Ζω σε μια συνοριακή Πολιτεία. Εκτιμώ την προσπάθεια και την ανάγκη να προστατέψουμε τα διεθνή σύνορά μας, αλλά αυτή η πολιτική μηδενικής ανοχής είναι σκληρή. Είναι ανήθικη και μου ραγίζει την καρδιά». Αμέσως η Μισέλ Ομπάμα έκανε retweet την επισήμανση της Λόρα Μπους, γράφοντας στον λογαριασμό της πως «κάποιες φορές η αλήθεια υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες». Η γηραιότερη από τις πέντε πρώτες κυρίες, η Ρόσαλιν Κάρτερ, μίλησε μέσω του ιδρύματος The Carter Center, τονίζοντας πως «η πρακτική να διαχωρίζουν τα παιδιά από τη φροντίδα των γονιών στα σύνορα με το Μεξικό είναι αναίσχυντη και ντροπιαστική για τη χώρα μας».

Η συλλογική προσπάθεια των προβεβλημένων Αμερικανών έσωσε την κατάσταση, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ τελικά υπέγραψε νέο διάταγμα παύσης του διαχωρισμού παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους. Ωστόσο, οι τραυματικές εμπειρίες από τις οποίες διήλθαν με τόσο βίαιο τρόπο περισσότερα από 2.000 παιδιά θα μείνουν ανεξίτηλες στις αθώες ψυχούλες τους. Η μοναδική αμαρτία αυτών των οικογενειών ήταν ότι αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, η ενστικτώδης αντίδραση κάθε σωστού γονιού.