Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν με 57,02% στο 40% των ψήφων - Free Sunday
Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν με 57,02% στο 40% των ψήφων

Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν με 57,02% στο 40% των ψήφων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα με ποσοστό 57,02%, με καταμετρημένο το 40% των ψήφων, μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Πάντως, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Μουχαρέμ Ιντζέ που συγκεντρώνει ποσοστό 28,3%, διατείνεται ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Παράλληλα, καταγγέλλει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κόσμου για τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από εκλογικά τμήματα της τουρκικής υπαίθρου και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ψήψοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη, που θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) εξασφαλίζει το 48,61% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 25% των ψήφων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) συγκεντρώνει το 18,12%, το φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) το 8,47%, το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος το 12,54%, ενώ το Κόμμα Iyi («Καλό Κόμμα») το 9,1%, σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε και επίσημα στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, ενώ δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) δεν έγιναν.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές, που ανήλθε στο 87%.

ΑΜΠΕ