Εκλογές στην Τουρκία: Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Ερντογάν - Free Sunday
Εκλογές στην Τουρκία: Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Ερντογάν

Κυρίαρχο της τουρκικής πολιτικής ζωής εμφανίζουν τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουλάχιστον όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, όπως τα μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, ο Ερντογάν θα επανεκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, καθώς σε ποσοστό ενσωμάτωσης εκλογικών τμημάτων στο 91%, ο Τούρκος πρόεδρος λαμβάνει ποσοστό 53,25%, έναντι 30,5% του κεμαλικού αντιπάλου του, Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα για τη «λυκαίνα» Μεράλ Ακσενέρ, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 7,47%, έναντι 7,73% του Ντεμιρτάς.

Όσον αφορά στις βουλευτικές εκλογές, το AKP του Ερντογάν, που συνεργάζεται με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί, λαμβάνει το 54,29%, ενώ το θρίλερ με το φιλοκουρδικό κόμμα θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς στο 92% της καταμέτρησης βρίσκεται στο 10,73% και είναι πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή του στη Βουλή. 

«Το έθνος μας μου ανέθεσε την ευθύνη της προεδρίας και της εκτελεστικής εξηουσίας. Με τον ίδιο τρόπο ανέθεσε μια μεγάλη ευθύνη στη βουλή στη Συμμαχία του Λαού και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός του με τους εθνικιστές διατηρεί την πλειοψηφία στη βουλή.

Απαντώντας στου ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για νοθεία ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Ελπίζω κανείς να μη βλάψει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιά σ’ αυτές τις εκλογές και τα αποτελέσματά τους για να κρύψει την αποτυχία του» ενώ έσπευσε να τονίσει ότι τα κόμματα πρέπει να ξεχάσουν ό,τι ελέχθη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έδωσε μάθημα Δημοκρατίας στον κόσμο.

Αναφερόμενος σε ζητήματα ασφάλειας και τον πόλεμο κατά των «τρομοκρατικών» ομάδων είπε: «Θα συβεχίσουμε να απαντούμε με πυγμή σ’ εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που υποστηρίζουν, αναφερόμενος στο PKK και το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπουλένβτ Τεζτσάν, επέμεινε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζουν ότι το κρατικό πρακτορείο«Anadolu», η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, παραποιεί τα στοιχεία και πως τα δύο κόμματα που συγκροτούν συνασπισμό θα καταλάβουν περισσότερες έδρες από αυτές του AKP. 

Ο εκπρόσωπος του CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του κόμματος στην Άγκυρα, είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία, συγκεντρώνει ποσοστό 40%. «Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί (τα αποτελέσματα). Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες», δήλωσε.

«Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί» είπε από την πλευρά του ο Τεζτσάν.

«Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει» υποστηρίζει το live blog της «Hurriyet Daily News». Όπως αναφέρει, «τη  στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί. "Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%" δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν».

Στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 90,17% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει 43,1%, το CHP 22,3%, το HDP 10,64% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 11,37%.

Το HDP, που πέρασε το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο, κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του «να μην αφήσουν τις κάλπες, να προστατεύσουν τις ψήφους μέχρι την τελευταία στιγμή».