Ο Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας - Θύελλα από την αντιπολίτευση - Free Sunday
Ο Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας - Θύελλα από την αντιπολίτευση

Ο Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας - Θύελλα από την αντιπολίτευση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 98,3% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,67%.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των Προεδρικών εκλογών και το AKP θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

"Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας", είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

"Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του", πρόσθεσε. "Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου", τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει "με αποφασιστικότητα" να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση "από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία".

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον "εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσων" και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Όμως η τουρκική αντιπολίτευση επιμένει ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο και καταγγέλλει ότι εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί.

Με την άρση της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ το CHP κατηγόρησε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Όμως ο Μουχαρέμ Ιντζέ καταγγέλλει ότι μόνο «το 37%» έχει καταμετρηθεί σύμφωνα με το σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής. Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 30,7% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου. Η αντιπολίτευση πάντως καταγγέλλει την «παραποίηση» των αποτελεσμάτων.

Στη χώρα σημειώθηκαν μεμωνομένα επεισόδια όπου υπήρξαν δύο νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτικός του Iyi. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έφτασε το 86,82%.

Το φιλοκουρδικό HDP εξασφάλισε την είσοδό του στο κοινοβούλιο με ποσοστό λίγο πάνω από το 10%