Με παραίτηση απειλεί ο Ζάεφ αν δεν κερδίσει το δημοψήφισμα - Free Sunday
Με παραίτηση απειλεί ο Ζάεφ αν δεν κερδίσει το δημοψήφισμα

Με παραίτηση απειλεί ο Ζάεφ αν δεν κερδίσει το δημοψήφισμα

Με παραίτηση απειλεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε περίπτωση που η συμφωνία με την Ελλάδα δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου.

«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη Μακεδονία’, όμως είμαι πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.

Ο κ.Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τη συμφωνία θα επικυρώσουν όσοι θέλουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Περιμένω ένα σοβαρό ποσοστό 75% με 85%, αντίστοιχο με το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξής μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» είπε και κάλεσε τους πολίτες «να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη Μακεδονία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Πάντως διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, αλλά προανήγγειλλε ότι θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι στις 12 Ιουλίου η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας, μετά την οποία θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παράλληλα προειδοποίησε τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.

Ο κ.Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία εκφράζει ενστάσεις στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του που «πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση». Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα, καθώς όπως είπε «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».